söndag 31 maj 2009

Finaldagen

Vi hade satt klockan på väckning till 06.45 men vaknade faktiskt strax innan. Hotellfrukosten började egentligen inte serveras förrän 07.30 - men då började veterinärbesiktningen... Jag frågade i går kväll om de möjligen kunde ställa fram en enklare frukost redan kl 07 så att vi skulle hinna äta och det skulle gå bra. Och när vi kom ner i matsalen kl 07 var faktiskt hela frukosten redan framdukad! (De är verkligen alltid oerhört tillmötesgående på hotell Aurum!!!)

Efter en snabb frukost och utcheckning åkte vi mot Ragvaldsträsk. Termometern visade redan 25 grader i skuggan så vi förstod att det skulle bli en oerhört varm dag. HUR skulle våra gräsfrossande hästar klara det??? En oroväckande föraning fick vi när Lukka knappt orkade springa på veterinärbesiktningen... Just i det fallet var dock omständigheterna bara gynnsamma för Feykir - han orkade inte med en massa skutt och hopp utan höll sig till trav så vi behövde faktiskt bara springa en enda gång för att han skulle bli godkänd!

Det var bara en timme till dess jag skulle rida min första final och jag ville inte gärna släppa ut honom på gräset igen... Det fanns flera uteboxar lediga och eftersom de låg i skuggan frågade jag en ur tävlingsledningen om det gick att få hyra en sådan under förmiddagen (vi räknade ut att det bara var så länge boxarna skulle ligga i skugga.) Men hon sa så generöst att vi självklart fick låna boxarna helt gratis! Feykir, Lukka och Nási fick stå i var sin box och även om de förståss saknade gräset verkade de definitivt njuta av svalkan. Det blåste kraftigt och de ställde sig alla tre med huvudet över boxdörren så att vinden blåste deras pannluggar rakt upp! När det var dags att börja sadla insåg jag att jag redan druckit 1,5 liter vätska under den timme jag varit på tävlingsplatsen. Och ÄNDÅ var jag inte minsta kissnödig. Annars brukar jag behöva springa på toaletten flera gånger bara för att jag är nervös! Men det var otroliga 30 grader i skuggan så vätskan behövdes verkligen!


Vågade knappt värma upp Feykir innan jag skulle rida min T8-final. Han måste ju ha så mycket energi som möjligt sparad till banan! Fokuserade därför på att lösgöra och rakrikta i skritt. Red även liiite tölt längs asfaltvägen - och sidförde då massor. Trots denna sparsamma uppvärmning kändes han oerhört trött när det var dags att rida final... Vi började i höger varv och det gick TUNGT!!! När vi bytte varv fick jag plötsligt en helt annan häst! Han töltade jättetrevligt! ... så länge vi red mot utgången... men så snart vi passerade den och han MKT besviket insåg att han INTE skulle få lämna banan tog bensinen slut igen... En stund senare blev han plötsligt skrämd av något och drog iväg i galopp. När jag kunde bromsa upp honom till tölt igen hoppades jag att vi skulle få med oss lite energi från galoppen, men tyvärr inte... Poängen blev förståss allt annat än bra efter en så energilös prestation... 4,0 - 4.0 och 3.7 gav totalt 3.90 och en fjärdeplats. Verkligen inget att skryta med.... Fick dock ett jättefint pris! Vindur har alltid väldigt fina prisbord och man brukar få välja pris själv - i turordning förståss. Jag valde ett jättefint kornblått schabrak som jag sedan lämnade in för brodyr till en brodyrfirma som var på plats. Bestämde mig helt enkelt för att fokusera på det fina priset och förtränga poängen!

Feykir fick gå tillbaka till uteboxen - som fortfarande låg i skugga - och vila där till vår nästa final. Han fick en hink med lite betfor och havre samt massor av vatten och verkade rätt nöjd!

Under tiden red Fia T1-final med Lukka. Eller rättare sagt, Fia BAR Lukka genom en T1-final. För där hade "bensinen" också tagit slut tyvärr... och en T1-final är ju i det närmaste oändlig! Oj, vad vi led med Fia och försökte hjälpa till att driva där vi satt vid sidan av ovalen! När hon red fick jag ett väldigt tydligt exempel på vad det innebär att tävla i en bedömningssport. I momentet med tempoväxlingar gjorde de en riktigt, riktigt bra ökning längs ena långsidan - medan alla tre domarna råkade titta åt andra hållet. Och sedan hade de problem i nästa ökning - då alla tre domarna råkade titta på henne. Synd att det inte var tvärt om! Jag tycker i alla fall att Fia borde fått en tapperhetsmedalj för hur hon kämpade och red!

Inför V5-finalen hoppades jag att Feykirs vila från gräsätandet skulle vara till vår fördel. Värmde dessutom ännu mindre den här gången - nu hade han ju dessutom redan jobbat rejält idag. Hittade ett ställe i skuggan där jag kunde böja och rakrikta, sidföra och rida lite framdelsvändningar. Några igångsättningar i trav och två galoppfattningar. Sedan var det dags att rida till collectingring. Nu gällde det! Ville verkligen ha revansch efter förmiddagens trista töltfinal...

...och fyrgångsfinalen gick också MYCKET bättre!!! Redan tölten blev mycket bättre nu: 4,5 - 4.0 och 4.5. Och sedan kunde (nästan) ingen stoppa oss! Travpoängen blev fina 5,5 - 5,5 och 5.0. Längs långsidan närmast publiken red vi verkligen i motvind - det blåste så kraftigt att det nästan kändes som att rida in i en vägg! När det var dags att skritta hade jag oturen att hamna just där - vilket dessutom innebar att vi red FRÅN utgången. Absolut inte optimalt! Men ändå fick vi fina 5.0 - 5.5 och 5.5 för skritten! Avslutningsvis så galoppen med ÄNNU bättre poäng: 5.5 x 3!!! Sista kurvan lyckades jag dessutom rida ihop Feykir ett snäpp till - då kändes galoppen riktigt häftig!!! Efteråt fick jag beröm av Sylvia och flera andra för den avslutande galoppsträckan - synd bara att den inte var längre för då hade vi kunnat få ännu högre poäng! Sammantaget fick vi 5.12 vilket var lite högre än igår (5.10) och jag var SÅ nöjd!!! Det innebar också att vi ridit upp oss från tredjeplatsen i uttagningen till en andraplats. Och som pris fick vi ett fint täcke! (Vann gjorde Vallholts Jennie Lindberg på ett jättefint sto som ska avelsvisas på Wången inom kort. De hade bl a 6:or för tölt och trav! Fast två av domarna hade faktiskt mig och Feykir som etta i skritt och en av dem satte oss som etta i galopp! *jättestolt*)

Efter denna prestation fick min duktiga häst gå tillbaka till gräshagen igen som belöning medan jag skyndade tillbaka till banan för att se Fia rida final i V1. Även Lukka hade mått bra av vilan i uteboxen - för nu var hon inte alls lika matt som i T1. Bl a fick de fantastiska skrittpoäng: 6.5 - 6.5 och 6.0!!!

Tomas - som vann sin uttagning i T5 igår - vann även finalen idag på Nási! Det kan man kalla en bra tävlingsdebut! Jag undrade om han kanske borde lägga ner tävlandet - för man brukar ju säga att man ska sluta när man är på topp! ;- )

Tävlingens sista klass var femgång - där tre juniorer (varav två från Midur) och en senior red samtidigt. Rebecca och Hending vann juniorklassen och hade faktiskt högre poäng än senioren också! Inte illa!

Johan var ju i Ragvaldsträsk och fotade resp filmade igår - så det kommer bildbevis på lite av varje så snart jag haft tid och ork att gå igenom. Men det blir knappast i morgon för då är det clinic för alla eleverna på Sylvias ridskola på kvällen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag har någon bild på dig och Feykir från Lördagens kval.
(www.malinenstroem.pixbox.se)

Skriv till min hotmail om du vill ha dem (större format och bättre kvalité).
MalinEnstroem@hotmail.com

Det gick ju riktigt bra för er!!
/Malin (midur)

Anna sa...

Jag mejlar dig!

Vilken FIN häst du har och så duktiga ni var!!!