måndag 25 maj 2009

Växla mellan trav och galopp på volt

Bussiga Yvonne lånade ju ut sitt exemplar av Atlis bok så att jag kan läsa på om övningen på "galoppvolten" innan jag tränar nästa gång - ÄVEN om jag inte lyckas hitta min egen bok. Nu när jag läst på inser jag att det antagligen gått bättre ifall jag hade haft möjlighet att läsa på innan jag testade!

Till att börja med rekommenderar Atli en 2o-metersvolt. Först när det fungerar bra kan man minska volten något. Jag hade ju gjort en 15-metersvolt enligt tipsen i Islandshästen. Men det var alltså egentligen "överkurs"...

Atli skriver att man kan använda denna övning både med lös tygel - för att hjälpa hästen att ö h t hitta balansen. Men när hästen klarar detta är det också en bra övning att rida med tygelkontakt, för att ställa, böja och kontrollera hästens överlinje.

Han säger att övergången från trav till galopp förbättrar galoppens kvalitet genom att hästen lyfter upp sig och skjuter på. Övergången från galopp tillbaka till trav förbättrar dessutom kvaltiteten på traven genom att hästen tar med sig svävet från galoppen in i traven. Bästa sättet att förbättra båda gångarterna är alltså att rida riktigt många övergångar!








Man börjar med att låta hästen trava på volten med helt lös tygel - för att den ska kunna använda halsen till att balansera sig. Ryttaren ska vara neutral och bara följa med. Om det går för fort ska man använda vikthjälp och röst för att sänka farten - inte ta i tyglarna. När traven känns balanserad fattar man galopp genom att lägga till innerskänkeln och skjuta fram innerhöften - UTAN att röra tyglarna. Så fort hästen fattar galopp ska ryttaren åter bli neutral. Hästen får sedan själv falla ner i trav igen - även om det sker efter bara något/några galoppsprång. När hästen hittat traven igen gör man ny galoppfattning o s v.

När detta fungerar kan ryttaren underhålla galoppen ett eller flera varv genom att göra om galoppfattningen just innan hästen faller ner i trav. När hästen väl galopperar ska dock ryttaren vara fortsatt neutral. (Här gjorde jag fel förra helgen... I vänstervarvet - där Feykir har svårast att galoppera på volt - fortsatte jag att driva hela tiden för att han skulle fortsätta galoppera. Om jag istället gjort som Atli beskriver hade Feykir säkert blivit mindre spänd och därmed klarat att behålla galoppen bättre! "Note to self " med andra ord!)

"När du gör galoppfattningen, tänk att det bara är ett enda galoppsprång du ber om. Blir det fler är det bra, men börja inte att försöka "rida" galop p med hela kroppen för att hålla igång. Du ger en hjälp, sedan blir du neutral. Om du ska fortsätta att galoppera ger du hästen en påminnelse bara när det behövs - så sällan som möjligt!"

"Till och med hästar som inte har särskilt stark galopp brukar göra det första galoppsteget bra. Då är det extra viktigt att fokusera just på att fånga in det där första galoppsprånget och belöna hästen för det, hellre än att envist hålla igång en mindre bra galopp i flera varv. "

Atli beskriver sedan hur man kan fortsätta utveckla övningen - när hästen klarar att galoppera på volt utan problem - genom att först länga överlinjen i galopp och sedan öka samlingen genom att succesivt rida långsammare och långsammare. Men dit har vi långt kvar, Feykir och jag!

Ett problem är definitivt att varken jag eller Feykir vågar tro att han ska klara att galoppera på volt - i alla fall inte i vänster varv - så vi spänner oss båda två. Lösningen på detta är förhoppningsvis att ta hjälp av Anna M, som hjälpte oss med detta för två år sedan. (Då var inte Feykirs problem i korset helt lösta - men ändå gick det riktigt bra. Så nu borde det ju gå ÄNNU bättre!) Sylvia tyckte också att jag skulle be Anna om hjälp. Hon kommer till Mariebäck efter Vindurtävlingen och ska nog jobba hos Sylvia hela sommaren om jag förstått saken rätt. Om hon kan ge Feykir lite självförtroende så hoppas jag att det går mycket bättre för oss tillsammans sedan! Så att vi kan hamna i en god galopp på volt-cirkel istället!

Inga kommentarer: