tisdag 26 maj 2009

Volvofunderingar

I dessa tider, när framtiden för Volvos personbilstillverkning är oviss, kändes det lämpligt att hedra denna ursvenska (?) företeelse med ett blogginlägg! (Är kanske inte helt opartisk heller - Johan och jag har t o m TVÅ Volvobilar! Fast vi köpte ju båda långt innan krisen, så det kan väl inte kallas stödköp direkt...)




Lyssnade nyligen på Dennis Lehanes "Mystic River" som ljudbok. En av huvudpersonerna sitter och funderar kring hur det sunkiga, men som han tyckte trivsamma, område han växte upp i nu håller på att förvandlas.... de fallfärdiga husen köps ett efter ett upp av rika människor som låter hantverkare totalrenovera.



"Tre månader senare parkerar det rika patrasket sina Volvobilar framför husen och bär in låda efter låda med designat dittan och designat dattan.... och nu var det bara en tidsfråga innan Saabar och påsar med livsmedel från gourmetaffärerna slammade igen gatorna..."



Jag tycker det var lite intressant att när en amerikansk författare vill skildra en tydlig statushöjning så använder han Volvo och Saab som exempel! Det skulle ju aldrig en svensk författare göra - här får vi väl lite andra associationer av dessa bilmärken...



Mina föräldrar har alltid kört Volvo - ända sedan PV-tiden. När vi 1982 var i Storbritannien och hälsade på våra kusiner (min fasters man jobbade en period som präst på Skandinaviska sjömanskyrkan i Middlesborough) fick jag för första gången uppleva att Volvo kunde uppfattas som lyx. I stadens exklusivaste kvarter såg man ofta en Volvo parkerad bredvid en Porsche på garageuppfarterna! Vår familj, som hade med vår 245:a på bilfärjan över, fick plötsligt känna oss lyxiga!

Vi gjorde en hel del utfärder med faster och kusinerna, medan fasters man jobbade, och då trängde vi in oss allihop i vår bil. (På den tiden var det ju inte så noga med säkerhetsbälte, annat än i framsätet...) Vid ett tillfälle borde vi nästan ha fått reklampengar av Volvo! Det var när vi körde in på en parkering, stannar bilen under en stor reklamskylt med texten "A Volvo is not expensive, if you consider what it can contain". Bildörrarna öppnas och ut VÄLLER tre vuxna, fem barn, en barnvagn och en rullstol! :- ) :- O :- )

Inga kommentarer: