söndag 31 maj 2009

Morsdag!

Ur "Anvisningar för firande av Mors dag" från 1920:





  • Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.



  • Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.



  • Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.




Eftersom det är 27 mil från Luleå till Umeå har jag tyvärr inte kunnat hälsa Mor med sång och kaffe på säng denna morgon... Fast jag är ju lite närmare Umeå än vanligt eftersom Feykir och jag är på tävling i Raggvaldsträsk, strax söder om Skellefteå. Men som liten gåva kan jag kanske anföra detta blogginlägg? Så får jag samtidigt passa på att utbedja mig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter! Och jag hoppas att far i huset läst upp något vackert för dig idag - utantill!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för vänlig hågkomst på morsdag!
Vi firade i Granskärs med middag och tårta på glasverandan, där det var varmt och soligt. Viktor inledde badsäsongen med två simturer från pirens spets. Men inte deklamerade pappa något utantill och inte bad Per och Kristina om förlåtelse för att de inte visat tacksamhet för all sorg och suckan de åsamkat mig. Och det tycker jag att du inte heller ska försöka känna. tacksamhet för.
Många hälsningar från mor Ingegerd