onsdag 27 maj 2009

Terminens sista ridlektion

Oj, vad det har regnat det senaste dygnet! På morgonen kunde jag konstatera att det kommit 8 mm regn under natten - och sedan fortsatte det att vräka ner... MEN innan vår lektion hade det faktiskt slutat! Då blåste det visserligen halv storm - men det gjorde ju inget!



Sylvia frågade oss vad vi ville göra på lektionen och jag föreslog skänkelvikning i trav från kvartslinjerna - som vi fick göra sist. "Jag förstår nog att du EGENTLIGEN menar övningen då man först rider öppna längs kvartslinjen och sedan sluta ut på spåret?!" sa hon och såg illarig ut. "Nu ska vi rida Annas favoritövning!" Och det hjälpte förståss inte hur mycket jag protesterade...



Vi höll verkligen på att slå knut på oss själva, Feykir och jag, när vi red den där övningen förra gången... och nu blev jag så perplex av att vi skulle behöva rida den igen så först lyckades jag ö h t inte rida öppna - utan red sluta på en gång. Sylvia fick förklara för mig TRE gånger vad jag skulle göra! Men vår grupp kallas ju för OBS-klassen... ;- ) I öppnan skulle jag ändå tänka liiite sluta, för att få med bakdelen ordentligt. Och i slutan gällde det att ställa Feykir i rörelseriktningen - vilket var SVÅRT!!! Fast liite bättre än sist gick det absolut!



Sedan fick vi faktiskt rida min "önskeövning" också - vända upp längs kvartslinjen och sidföra ut till spåret. Först i trav och sedan i tölt. När jag flyttade Feykir undan för vänster skänkel gällde det verkligen att hålla koll på högerbogen - men ibland fick vi till det riktigt bra!



Vi fick också rida riktigt samlad skritt - och här uppmanade Sylvia mig att vara RIKTIGT snabb i handen när jag gjorde förhållningar. I princip skaka lite på handen och sedan bli stilla - samt driva MASSOR och när jag lyckades kombinera detta kunde jag samla honom utan att få något i handen. I tölten måste jag också komma på att "fylla på energi" då och då.



Avslutningsvis skulle vi galoppera längs spåret. Vi började i höger varv och det gick riktigt hyfsat, trots avsaknad av boots. "Det syns att ni tränat galopp - det är lite bättre nu!" sa Sylvia faktiskt. De som hade hästar som fixade galoppen bättre red även på volt då och då - men jag höll mig längs spåret. Fast jag tror att jag missade en chans att rida en riktigt bra högervolt i galopp... Vi kom ikapp Fia och Lukka just som de svängde in på volten. Lukka galopperade lugnt och fint som vanligt. Feykir följde efter henne in på volten - och hade jag bara åkt med hade han antagligen fixat en riktigt fin volt. MEN jag var ju inte alls inställd på att han skulle börja följa en annan häst och leka turridning - utan jag styrde tillbaka ut till spåret. Hm... OM det inträffar någon annan gång så ska jag försöka vara passiv och bara åka med - så får jag se var vi hamnar!



Avslutningsvis skulle vi galoppera lite i vänster varv också - och det var ju svårare förståss... Jag blir så ARG på mig själv - för jag ramlar så mycket utåt i vänstergaloppen och då stör jag ju Feykirs balans så mycket... När han VERLIGEN skulle behöva mitt stöd så förstör jag istället... Fast när jag beklagade mig för Sylvia sa hon att det inte bara är mitt fel - Feykir välter inåt och då blir min reflex att balansera upp genom att falla utåt. "It takes two to tango" heter det ju. När vi saktat av och hästarna fick pusta ut fick jag ett mkt bra tips av Sylvia. Hon sa att jag i vänstergaloppen måste fokusera mycket på att få med ytter bak - använda massor av ytterskänkel. Eftersom han "välter" inåt har jag i princip helt fokuserat på innerskänkeln och glömt bort den där yttre... Det gäller för mig att komma ihåg att använda BÅDA skänklarna alltså!



Efter lektionen putsade jag sadeln, ridstövlarna och förberedde packningen till tävlingen. Så KUL vi ska ha det i Skellefteå!!!

Inga kommentarer: