tisdag 19 maj 2009

Travträning

I senaste Islandshästen, när Ia Lindholm skrev om galopp på volt, förklarade hon att detta bara kan fungera om man kan hålla hästen på volten m h a ytterskänkeln. Fungerar inte detta i galopp ska man stämma av att det fungerar i trav resp skritt. Eftersom det dessutom är hög tid för Feykir och mig att lägga över endel fokus från att tölten till att träna trav igen hade jag bestämt mig för att träna trav på ridbanan idag. När jag kom till stallet låg Yvonnes ex av Atlis bok och väntade på mig i Josefshallen! Slog genast upp avsnittet om galopp på volt och kunde läsa att Atli rekommenderad att man använde en 20 metersvolt - medan det stod 15 meter i Islandshästen. Ganska stor skillnad! Feykir och jag hade alltså startat med "överkursvarianten"!
Det blir intressant att läsa mer i boken framöver!






Sylvia hade satt upp SM-affischen på stalldörren. Jag tycker det är en jättesnygg affisch i år!!!




Feykir fick boots på för att ge lite extra hjälp till travträningen. När jag sedan skrittat igång red jag "travuppvärmning a´la Atli" - d v s böjda spår där jag hela tiden bytte riktning för att få maximal lösgörande effekt. När Feykir tillslut slappnade av och sökte sig nedåt samt behöll traven även när vi bytte riktning var det dags att börja det "riktiga" arbetet.

Satte ut en plastkon på ridbanan för att han något riktigt tydligt att försöka centrera volten runt. Och valde en plats nästan mitt på ridbanan för att göra det så svårt som möjligt - han skulle inte ha stöd av staketet någonstans utan det skulle bara vara min ytterskänkel som avgjorde voltens storlek.

Började i högervarvet och hade pisken i ytterhanden för att kunna förstärka hjälpen ifall han inte lyssnade på ytterskänkeln. Precis som under helgens galoppövning försökte jag hela tiden fokusera blicken på konen i mitten - så att min kropp så tydligt som möjligt skulle ge signalerna att gå på volt. Det var verkligen inte lätt att hela tiden kontrollera storleken på volten! Feykir ville dra iväg utåt trots min ytterskänkel...och när jag petade till honom med pisken på bogen blev det tölt istället en stund... Men när han väl slappnat av igen lyssnade han bättre på ytterskänkeln och succesivt gick det bättre och bättre.

I vänstervarvet blev volten VÄLDIGT ojämn. Av någon anledning drog han alltid iväg utåt på en viss halva av volten samtidigt som han ramlade inåt på den andra halvan. Så jag fick först fokusera massor på ytterskänkeln - och även förstärka några gånger med pisken - för att sedan snabbt jobba med innerskänkeln för att volten inte skulle bli för liten.


Konen i mitten var verkligen en bra hjälp! Har förut försökt välja en viss fläck på ridbanan och fokusera blicken där - men det var mycket lättare att verkligen hålla kvar fokus när jag hade något så här tydligt att titta på! En fläck på ridbanan kan ju lätt råka bytas ut mot en annan... Och förutom att detta gav Feykir tydligare signaler så insåg jag också att jag mycket tydligare KÄNDE hur han jobbade. Alla som ridit för instruktör har säkert fått höra "lyft blicken - titta rakt fram!" och jag läste någonstans att detta inte BARA är för att man ska få bättre hållning i sadeln. Synen är tydligen vårt starkaste sinnesintryck, som dominerar ifall det får chansen. Men om vi istället för att låta blicken fokusera på något nära ser mot en punkt längre bort ger vi andra sinnen större möjlighet att "kommunicera". Så vi kommer helt enkelt att KÄNNA tydligare hur hästen rör sig. Och det blev lite samma effekt när jag tittade bort på konen nu!

När jag tyckte jag fick hyfsat koll på voltens storlek i båda varven red jag även några varv längs spåret i båda hållen. Tänkte "tävlingstrav" då han skulle vara framme för skänkeln, mjuk i innersidan och jobba avslappnat men energiskt medan jag försökte räta på mig och skjuta fram magen ordentligt i varje steg. Först började han ladda för galopp - men sedan slappnade han av och jobbade ganska bra i traven!





Var ganska nöjd med dagens ridpass, när Feykir fick mumsa liiite kraftfoder och mycket vatten. Det hade VERKLIGEN varit nyttigt, både att trava så här mycket och att jobba med ytterskänkeln på volten. Märkte faktiskt att jag använde ytterskänkeln bättre även när jag red längs spåret sedan! Jag är nog bildbar till viss del ändå! ;- )


Jag har föresten klippt Feykirs svans igen - 1 dm till - för han hade än en gång börjat trampa på den.... Vilket innebär att jag nu klippt den 4 dm på mindre än ett år!!! Tycker kanske den blev liiite kort nu, men fortsätter den växa i samma takt är det ju snart åtgärdat! Verkligen synd att han inte använder lite av den där växtkraften till pannluggen... När jag stod där med det avklippta taglet i handen funderade jag på om man kunde göra extensions?! (Hårförlängning) Får väl fråga min frissa om tips nästa gång! ;- )




Det var ÄNNU en varm dag i Norrbotten idag! I söndags hade visst Kiruna varmast i landet!!! Och igår var det Luleås tur att slå värmerekord. Lite svalare var det idag, men ändå 17 grader i skuggan redan vid 10-tiden. Så här febril aktivitet var det i bantarhagen när jag skulle åka hem!


Inga kommentarer: