måndag 1 juni 2009

Tävlingshästen vilar och vi har clinic

Efter helgens tävling skulle Feykir få välförtjänt vilodag idag. Men jag åkte ändå till Mariebäck eftersom det var säsongsavslutning för ridskolan med clinic för alla eleverna. Passade på att ta med mig de fina priserna Feykir och jag vann - så att han skulle få agera fotomodell. När jag kom ut i hagen visslade och ropade jag mer av gammal vana. Han har inte varit särskilt bra på att komma på inkallning senaste månaden. Och efter en ansträngande tävling förväntade jag mig att han skulle vara ganska less på mig. Men till min förvåning kom han nästan genast emot mig med spetsade öron! Vilken TUR att jag hade lite godis med mig!




Så här fin blev han i täcket vi fick i pris för vår fina andraplats i V5. Jag är verkligen JÄTTEGLAD för den placeringen!!! Med tanke på att Jennie, som vann klassen, faktiskt ridit i landslaget en säsong och stoet hon red ska avelsvisas nu i juni så kändes det som en seger att komma tvåa efter dem!





Och här är det fina schabraket som vi fick för vår fjärdeplats i T8. Jättefint pris och dåliga poäng - alltså fokuserar jag på priset! Och håll med om att de har FANTASTISKT fina priser på Vindurs tävlingar!!! Dessutom får man välja pris, i turordning, och det tycker jag är bra. Hon som kom trea i T8 t ex - och därför fick välja pris före mig - kastade sig överlyckligt över en grimma med grimskaft i beige. Om man hade fördelat priserna i "kostnadsordning" hade antagligen hon fått det här schabraket och jag fått grimman i beige som hade sett ganska mesig ut på Feykir. Men nu blev alltså båda supernöjda! Edit: Schabraket var alltså utan brodyr när jag fick det -jag lämnade sedan in det till en brodyrfirma som var på plats på tävlingen. Om nu någon reagerade på att tjejen på tredje plats inte valde ett schabrak med Feykirs namn på - när hennes häst hette Dagur... ;- )



Här poserar Feykir i nosgrimman som jag "tröstköpte" efter töltfinalen. Det kändes verkligen surt att prestera så låga poäng... men med stackars Feykir jättedäst av allt gräs i den tryckande värmen så fanns det helt enkelt ingen energi... och utan energi ingen tölt! (Skellefteå hade tydligen varmast i landet i söndags - det var ju inte helt optimalt för oss...) Men nu glömmer vi det och ser framåt! Töltpoängen blev ju faktiskt bättre sedan under fyrgångsfinalen, när han fått vila både från gräs och sol. Dessutom är ju fortfarande ridningen med halvstång väldigt ny för mig - jag har inte riktigt fått in tekniken ännu och när man då blir nervös på tävling går kroppen tillbaka till sitt muskelminne och glömmer allt nytt... Dessutom är det bara sista tiden, när jag ridit på halvstång, som jag ö h t kunnat samla Feykir i tölten så att han verkligen jobbat med rätt muskler. Så de musklerna har ju inte hunnit bli så starka ännu heller.


Nu har vi i alla fall hela sommaren på oss att träna - och det känns jättekul! Målsättningen är ju definitivt att kunna rida öppen klass på sikt - vi kan ju inte harva runt i lätt klass hela livet! Med Reykur red jag aldrig lätt klass ö h t och tanken med Feykir var ju inte att utvecklingen skulle gå bakåt... (Nu var ju Reykur en välutbildad fyrgångare och jag var frisk på den tiden, men ändå.)


Vågar inte räkna med öppen klass redan i höst - men däremot är definitivt målsättningen att vi ska tillbaka till poäng på minst 5.0 i tölten.


Kanske ska skriva några ord om clinicen också. Anna M red sex olika hästar medan Sylvia berättade och ställde frågor till oss i publiken. Först fick vi se två olika hästar lösa där vi skulle försöka avgöra om de var fyrgångare eller femgångare, vilka gångarter de hade lättast för, om de var stela eller mjuka o s v. Anna red serpentiner och volter och vi skulle avgöra vilken sida som verkade stelare och vilken som var mjukare. Hur en passtaktig häst förbättras om man rider sidförande övningar där hästen får korsa bakbenen. Vi fick se skillnaden mellan en travaktig och en passaktig häst, hur galoppen kunde användas för att förbättra tölten för en häst som hade lätt att balansera sig i galopp. Hur tunga boots påverkade takten på en passtaktig häst. Anna visade framdels- och bakdelsvändningar, öppna och sluta. Efter att ha visat arbetsformen i tölt och trav visade Anna ett fyrgångsprogram i tävlingsform. På slutet kom hon in på Dád, som Sylvia tävlade tidigare, och visade "tävlingstölt" med tempoväxlingar samt ökningar. Dád kan i princip tölta hur fort som helst - men blev förståss lite begränsad av att det bara var en paddock och inte en ovalbana. Ändå fick vi se ganska häftigt tempo!


Det var en riktigt trevlig kväll! Enda nackdelen var att det plötsligt var KALLT igen! Bara ca 10 grader och kalla vindar... Jag hade som tur var kvar min långa, svarta vinterteamjacka i stallet. (Brukar vänta med att ta hem den för sommaren till efter sista vårtävlingen - för det brukar ofta vara kallt på tävling... Lite ironiskt att det alltså i år var 30 grader i skuggan på tävlingen!) Hämtade dessutom Reykurs gamla, tjocka vintertäcke som jag inte tror använts sedan vi flyttade från Kiruna år 2000. Men nu kom det väl till pass när jag lindade in mig som en mumie!


Återkommer med de utlovade bilderna från tävlingen - när jag hunnit vara hemma någon stund så att jag kunnat gå igenom dem!

Inga kommentarer: