lördag 13 juni 2009

Semestern har börjat bra!

Jag har - något motvilligt - börjat min semester redan idag. Det kändes liiite tidigt...särskilt med tanke på det svala vädret vi haft efter värmeböljan under Vindurtävlingen. Men semestern har börjat bra i alla fall: först svenska jordgubbar i morgonyoghurten och sedan rida på Feykir!

Det var hela 19 grader och trots att det var mulet kändes det ganska "tryckande" - som om det skulle komma åska. Så det var VÄLDIGT skönt att det då och då kom ganska kraftiga, men ljumma vindar. Tack vare dem slapp man ju insekterna dessutom!

Eftersom vi fokuserade på trav och galopp sist var det dags för töltträning idag. Började ganska snabbt jobba med sidförande i skritt då han fick tvära kraftigt. Efter den "morgongympan" tyckte jag att vi var redo för tölt. Med böjning i högersidan, lite pisk på höger bakben och stort fokus på min sits så blev tölten riktigt hyfsad! Red mot Alviksträsk och när vi kom till korsningen vid sjön stod vi en stund och svalkade oss i de friska vindar som blåste där. Fortsatte in mot byn och galopperade uppför lilla backen innan vi vände hemåt igen.

Efter att ha sidfört i skritt längs dikeskanten, både för vänster och höger skänkel gjorde jag övergång till tölt och försökte rida ett lite högre tempo. I början gick det riktigt bra - jag lyckades hålla om ordentligt med skänklarna och sitta på rumpan och han tog verkligen i bakifrån! Sidförde fram och tillbaka över vägen för att hålla honom mjuk hela tiden. Och jag tyckte faktiskt jag lyckades riktigt bra med att ge stoora eftergifter också!

Efter skrittpauser gjorde vi två ytterligare försök med en tempoökning - men det gick inte riktigt lika bra. Jag tror att han började vara för trött i värmen - och jag också, jag lyckades inte fokusera riktigt lika bra på sitsen heller. Men på det hela taget var jag nöjd med dagens prestation - vi måste ju faktiskt få träna lite innan vi fixar det! Avslutade med att rida riktigt kort tempo tölt en liten sträcka innan jag saktade av i skritt - för att han skulle behålla bärighetern i övergången tölt - skritt trots att han var trött. Det gick riktigt bra!

Hade saktat av till skritt ovanligt tidigt, eftersom jag tyckte han jobbat så bra, så det blev ovanligt mycket skritt på hemvägen. Men inte skritt på lång tygel utan red honom lätt högerställd och försökte hela tiden hålla högerbogen på plats med kramningar på högertygeln och högerskänkeln samtidigt som vänsterskänkeln såg till att vänster bak "kom med". Det var nyttigt! Jag tycker annars det är lätt att glömma bort att träna skritten - man bara förväntar sig att den ska fungera när man väl är på tävlingsbanan...

Tillbaka i stallet träffade jag Fia och Maud som varit ute med en tur på förmiddagen. Mauds Sómi fick ju tölta till Trapalanda förra fredagen och hon sa att det var lite lättare nu när det gått en vecka. Perfekt också att hon kunde låna en häst av Sylvia och följa med på turen så fick hon ju ändå rida!



Innan Feykir fick äta kraftfoder plockade fram viktmåttbandet igen - och nu visade det bara 360 kg!!! Här har ni ett bildbevis på att han börjar bli i bättre form!

Kan föresten rapportera från Norrlandsmästerskapen att när Sylvia och Demantur för första gången red på en ovalbana tillsammans så gick det riktigt bra! De fick poängen 5,17 i V3 och kom därmed på en hedrande åttondeplats i uttagningen! Fia hade pratat med Sylvia igår och hon hade förståss varit jättenöjd - bättre hade hon inte kunnat hoppas på med tanke på förutsättningarna. Han är ju bara riden ett halvår ännu i sitt liv! Det blir VERKLIGEN spännande att se vad det ska bli av den hästen i framtiden!!!

Nu ska jag fortsätta semestern med att plantera ut växter i mitt orangeri! Har väntat med det för att ha något mysigt att pyssla med när semestern börjar. "Din semester börjar nu... men för Feykir börjar väl det riktiga arbetet!" sa Johan...

Inga kommentarer: