torsdag 11 juni 2009

Fyra trevliga gångarter och två galoppombyten

När jag kom till stallet idag efter jobbet hade Feykir inte alls tid med mig... han var strängt upptagen med att:
















Insåg då att jag kanske borde ha bokat tid med honom så att han varit beredd på att jag skulle komma. Det var ju faktiskt torsdag och eftersom jag haft en stående tid i varmvattenbassängen på torsdagar i princip hur länge som helst är det MINST ett halvår sedan jag sist red en torsdag. Inte så konstigt att Feykir tyckte det var vilodag m a o!



Men jag fick liv i honom tillslut i alla fall och fick sedan uppleva fyra riktigt trevliga gångarter! Inte hela tiden - DET hade ju varit häftigt - men glimtvis i alla fall! Red ner till bilvägen och tog vänster mot Avan. Efter en hel del sidförande i skritt med mycket tvärning var det dags att höja tempot. Jag ställde honom till höger och petade till lite med pisken på höger bak - och det blev genast fyrtakt! Kämpade verkligen med att sitta ordentligt på rumpan och hålla om honom med skänklarna - och så länge jag lyckades med det töltade han så bra! Ja, det var ju inte någon maximal samling eller så - men takten kändes (och lät) hur bra som helst!



Det var dock inte tölt vi skulle fokusera idag utan den fick mest fungera som uppvärmning innan vi skulle rida galoppintervaller i vår "lilla galoppbacke 2". Eftersom "nr 1" eroderat sönder så under årets snösmältning är det tur att vi har en backe till! Det var ju första gången för i vår vi skulle träna detta så jag hade bara tänkt rida fyra vändor uppför backen. Vänster-höger-vänster resp högergalopp. Det var alltså planen och till att börja med gick det bra. Backen blir brantare och brantare och brantare - så när vi kommit ganska långt upp brukar jag sitta av och gå nerför. När jag suttit upp igen och skulle rida tredje gången började Feykir med vänster galopp precis som jag ville - men så kom han på att när det blev för jobbigt var det ju bara att göra ett galoppombyte mitt i backen...!!!



Fjärde vändan uppför backen gjorde han det igen... Då bestämde jag mig för ny taktik. Skrittade iväg ganska långt från backen, så vi skulle ha gott om tid att förbereda oss. Vände tillbaka, red samlad trav en liten bit och gav sedan galoppskänkel innan han hade hunnit börja ladda för galoppen. Han rullade då över i en rund och fin vänstergalopp som var en riktig njutning att rida!!! Och med mycket drivning från min sida höll han sedan denna galopp uppför hela backen. DUKTIG!















Oj, vad han flåsade när vi vände nedåt igen! Det var ju faktiskt ganska varmt också: 17 grader och helt vindstilla. I varmaste laget om man envisas med att behålla endel vinterpäls... På bilden har vi pausat på ett flackare parti mitt i backen - innan den blir riktigt brant.



När vi kom ner på bilvägen igen hade vi en liten diskussion kring om vi skulle vända hemåt på en gång eller om vi skulle fortsätta en bit till först. Den av oss som ville fortsätta vann! Passade på att jobba honom i trav i låg form och tack vare att han var ganska trött efter galoppen kunde jag komma till ett driva framåt mot bettet-läge trots att vi red rakt fram längs vägen. Satte faktiskt ribban riktigt högt: han skulle kunna trava högerställd UTAN att vi hamnade nere i diket på höger sida. Jo, det var ju lite djärvt - men "om man siktar på stjärnorna når man kanske trädtopparna" heter det ju! Och succesivt lyssnade han bättre och bättre på den där krävande högerskänkeln. Efter en skrittpaus vände vi hemåt och travade mer. Vi fick förståss lite mer energi tack vare att det var hemväg - men han var för trött för att rusa - så med stöd på vänstertygeln samt kramningar och STORA eftergifter på högertygeln glimtade han till bitvis och travade JÄTTETREVLIGT!!!



Var så nöjd att jag avbröt och lät honom skritta resten av vägen hem. Även skritten kändes så trevlig nu - avslappnad men ändå ganska energisk. Tänk vilket fyrgångsprogram vi skulle kunna få till om vi kunde fixa de här glimtarna mer ihållande och på en ovalbana!!!





Min duktiga, rejält svettiga häst fick gå in i spolspiltan och duscha innan han fick mumsa kraftfoder. Insekterna har börjat komma nu - det var en hel del knott i hagen och ingen vind som kunde blåsa bort dem... Hittade som tur var en burk Skillingarydssalva i mina gömmor, som jag kunde smörja honom med. Måste leta fram mer insektsmedel till i morgon!

Inga kommentarer: