söndag 25 mars 2012

Vårystra ston rubbar Láras cirklar


Finaste Feykir som "leader of the pack" i en våryster vallackflock för ett par år sedan.

Men idag var det faktiskt i stoflocken som vårkänslorna fick fritt utlopp! När KG och jag tog in Hremsa och Lára ur hagen sprang Haminga rakt genom tråden i grinden och genast följde förståss de andra efter ut ur hagen... Jag skyndade mig att placera Lára och Hremsa i var sin box i stallet och Lára höll förståss på att alldeles gå upp i limningen när hon hörde sin flock galoppera omkring där ute utan att hon kunde göra sitt jobb som flockledare!

KG hade varit snabb att stänga ena flyktvägen ut från gården med en eltråd och Yvonne ställde sig mitt i den andra, beväpnad med en kratta för att kunna se riktigt stor ut. Men rymlingarna hade fortfarande ett stort område att galoppera runt på, utanför stallet och ovanför ridbanan... De blev verkligen oerhört upplivade av denna möjlighet, så det var många bocksprång och bakutsparkar! Ovant att se stona så busiga, de brukar ju vara rätt tråkiga i vanliga fall...!

Tillslut kunde vi i alla fall mota tillbaka dem in i sin hage igen och lugnet började åter lägra sig över Mariebäck. Fast inte för Lára... hennes cirklar hade definitivt rubbats av att hennes flock uppenbarligen rusade runt utan henne! Hon var oerhört stressad och uppjagad - nästan som när hovslagaren skulle sko henne första gången och hon försökte hoppa över boxväggarna... Jag tog med henne ut så att hon fick se att flocken fanns på plats i hagen igen. Oj, vad hon pratade med dem över staketet - och de pratade tillbaka! Efter detta var hon liiite lugnare, men fortfarande betydligt stökigare än vanligt när jag gjorde henne klar för ridtur.

När vi kom igång med ridningen verkade hon dock kunna lägga dagens happening bakom sig ganska snart. Det hade kommit ett par cm nysnö i går kväll och i det milda vädret bildades det tydligen ganska rejäla styltor, men i o m att Lára har snösulor klarade vi oss helt utan sådana problem!




Red upp bakom bommen och till kalhyggets högsta punkt - där vi spanade ut över nejden innan vi vände hemåt igen. Tränade mer tempoväxlingar på hemvägen - det är svårt men KUL!!! Borde kanske ha ägnat mig lite mer specifikt åt gaedinga-träning den senaste tiden... haft en sträcka där jag ridit fram och tillbaka för att visa de olika gångarterna. Men det har inte blivit av... Men idag låtsades jag att vi red gaedinga när vi travade en sträcka och jag kunde konstatera att jag red alldeles för fort under den första delen då man ska trava sakta. Måste komma ihåg att rida microtempo - så att det verkligen blir STOR skillnad när vi ska öka tempot efter halva sträckan! Men microtempo är ju inget som kommer att inträffa om Lára får välja...

Den allra bästa traven fick vi, precis som igår, när vi tränat tempoväxlingarna i tölt på hemvägen. Jag vände tillbaka bort från stallet för att vi även skulle hinna med lite trav - och hon kändes oerhört fin!!! Och till skillnad från igår kunde hon sedan slappna av riktigt bra när vi skrittade hem.

Medan Lára sedan mumsade kraftfoder började jag förbereda packningen inför vår "Umeå-turné". Vi åker ju direkt efter jobbet på onsdag så jag vill ha packningen helt klar i förväg. Helt färdig blev jag ju inte idag, utan jag ska slutpacka på tisdag kväll.


Inga kommentarer: