fredag 16 mars 2012

Inflammerat nervsystem kan förklara fibromyalgi!

Tidigare räknades fibromyalgi som en form av reumatisk sjukdom. Men senare forskning har visat att den snarare är neurologisk. Man har kunnat se dels att den del i hjärnan som "signalerar" smärta överreagerar hos den som har fibromyalgi, så att t ex ett tryck som för en frisk inte alls känns särskilt mycket kan göra rejält ont för den med fibromyalgi. Effekten förstärks dessutom av att den del i hjärnan som ska skicka ut smärtlindring underpresterar ifall man har fibromyalgi. VAD dessa avvikelser kommer sig av har man dock inte känt till.

Men svenska forskare har nu upptäckt att personer med fibromyalgi har kraftigt förhöjda nivåer av ett inflammatoriskt ämne kallat interleukin-8, IL-8, i ryggmärgsvätskan. Frisatt IL-8 kan resultera i en ökad smärtkänslighet som skulle kunna förklara symptomen vid fibromyalgi.

"Det kan vara en inflammation i centrala nervsystemet som underhåller sjukdomen... Det skulle i så fall fungera som en förstärkare av alla smärtsignaler och förklara varför patienterna får ont överallt" säger Eva Kosek, docent och överläkare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet, som har ansvarat för studien.

I sin förlängning skulle detta fynd kunna leda till läkemedel som blockerar IL-8, eller något ämne som frisätts av IL-8 och som är centralt för smärtutvecklingen. Men första steget blir att forskarna ska gå vidare och undersöka om patienter med fibromyalgi har förhöjda halter av IL-8 i musklerna också.

Källa: Reumatikertidningen

Inga kommentarer: