fredag 9 mars 2012

Världens chans!


"Ingen kan göra allt - men alla kan göra något!" Och just nu kan du t o m göra det GRATIS! Sedan flera år tillbaka är jag medlem i organisationen Kiva, som erbjuder microlån till fattiga runt om i världen. Microlån som för oss handlar om en spottstyver, men för den som får lånet kan det innebära en möjlighet att ta sig ur ett liv i fattigdom! Det kan t ex handla om en sömmerska som tack vare microlånet kan köpa en symaskin, därmed expandera sin verksamhet - och tillslut t o m ha anställda i sitt företag! På så sätt kan alltså ett enda microlån komma många till godo!

Den som har minsta tvekan kring microlånens betydelse bör lyssna på Percy Barneviks sommarprogram från förra året. Han är mkt engagerad i organisationen Hand in Hand - som också MKT framgångsrikt arbetar med att utrota fattigdomen i världen. Om man stöder Kiva väljer man själv vem man lånar ut till - och får sedan löpande information om hur lånet sköts. När pengarna återbetalats kan man sedan låna ut dem på nytt till någon annan. Själv har jag nog "hunnit med" ett 20-tal låntagare vid det här laget. Och ALLA har kunnat betala tillbaka.

När det gäller val av låntagare gör jag som Hand in Hand: jag lånar bara ut till kvinnor. De har valt denna strategi av flera anledningar. Dels att pengar som kvinnan får kommer hela familjen till godo. Dels för att kvinnorna har visat sig vara bäst på att betala tillbaka. Och inte minst för att detta betyder ENORMT mycket för att förbättra kvinnornas ställning i familjen och i samhället. I sommarprogrammet nämnde Percy bl a kvinnor som genom ett lån till t ex en symaskin för första gången i sitt liv faktiskt ägde något. Och att hennes inkomster från den gjorde att hennes man inte längre vågade slå henne...

Nu kan DU göra en stor insats - och dessutom helt GRATIS! I samband med internationella kvinnodagen erbjuder Kiva nämligen nya långivare att göra ett lån gratis! Lägsta summan att låna ut är 25 USD, vilket i dagsläget motsvarar knappt 170 kronor. Dessa 170 kr kan alltså göra en ENORM skillnad - och just nu behöver du inte ens ta dem ur din egen börs. Eller så passar du på att göra TVÅ lån och satsa 170 kr själv. Som sagt: ingen kan göra allt - men alla kan göra något! Och du kan göra det här!

Gå in här för att göra ett gratis lån: kiva.org/women

Percy Barneviks inspirerande "sommarprat" hittar du här:

Inga kommentarer: