torsdag 15 mars 2012

Rolig ridlektion!



Idag fick jag ännu en rejäl dos av lyckopillret - när jag red lektion för Sylvia. Verkligen en lyx att få rida lektion varje vecka - och dessutom på hemmaplan! Hade jag behövt transportera hästen till och från lektionen hade jag nog inte orkat... så det här är verkligen perfekt!

Under igångskrittningen använde jag tipset från Atli att ställa henne utåt när hon stressade iväg. Och det var verkligen effektivt idag - snart skrittade hon avslappnat och sträckte ut sin överlinje. Duktig!

Sedan fick jag börja vända runt henne för ytterhjälperna: "sitta bakåt" och hålla om med skänklarna, låg hand, krama på tyglarna och vända låååångsamt runt m h a ytterhjälperna. Det där med låååångsamt var förståss inte riktigt Láras melodi... Men succesivt gick det bättre och bättre. Och när jag väl fått ner tempot och därmed "kom åt" henne så kom hon mer och mer mellan hand och skänkel - vilket fick henne att länga halsen med bibehållet, lugnt tempo. Fick då skritta längs spåret men så snart hon började dra upp tempot och bli hög i formen skulle jag vända runt henne igen. Tillslut behövde jag bara vända in henne några steg för att hon skulle komma tillbaka mellan hand och skänkel - och då fick jag direkt avbryta och rida rakt fram som belöning.

Sedan var det dags att göra samma sak i tölt. Och då blev det ju genast (ännu) svårare! Fick börja med att vända in henne på volt med ytterhjälperna - och sedan fortsätta runt på volten till dess hon verkligen trampade under sig med bakbenen och därmed började länga halsen. Många varv blev det i början... och jag fick fokusera på att verkligen "sitta bakåt" ordentligt, ha en låg, rörlig hand och driva "som en galning" UTAN att det skulle gå fortare. Tillslut accepterade hon att börja ta i ordentligt med bakbenen. Och då verkade det plötsligt hur enkelt som helst för henne. Hon är så rolig med det - spjärnar emot våldsamt först och det lääänge, trots att hon egentligen inte alls tycker att det man ska göra är svårt. (Möjligen lite jobbigt.) Det är som att det är PRINCIPEN som är viktig - som om hon inte vill att jag ska tro att jag bestämmer...! 

När hon töltade långsamt med riktigt lång hals fick jag "smyga iväg" längs spåret - för att precis som i skritten vända in på ny volt om hon blev hög i formen. Fick sedan börja sidföra in från spåret, bara ett par steg och sedan sidföra ut på spåret igen. Det vill alltid hända så mycket när man ger Lára en signal - bara man antyder något om sidförande så ramlar hon i princip iväg åt sidan o s v. Så det var väldigt nyttigt att träna sig på att parera så att det bara blev ett par steg sidförande varje gång. Dessutom fick vi verkligen jobba med det faktum att hon vill bli hög i formen så snart jag lägger till en skänkel. Och efter en stund gick det faktiskt bättre och bättre att behålla den långa halsen även när jag flyttade henne för skänkeln. 

Det här att bara sidföra några steg tränade jag ju mycket på inför Atlikursen. Då sidförde jag på volt och först bara ett steg i taget, sedan 2-3 steg. Intressant nog fick jag vara mer aktiv med skänkeln som skulle bromsa upp än med den som bad henne gå undan! Efter idogt tränande funkade detta faktiskt riktigt bra! Nu får jag börja göra samma sak i tölt också! 

Fick träna lite tempoväxlingar också! (Och då glömde jag helt bort att kroppen skulle följa med framåt i ökningen... får bättra mig till nästa gång!!!) Till att börja med fick jag vända in henne på en volt m h a ytterhjälperna i nedtagningen. För att efter en stund övergå till att bara sidföra några steg inåt - och då fick jag riktigt trevliga nedtagningar!!!

Avslutningsvis fick jag även tölta på volt runt Sylvia - en ganska stor volt - där jag hela tiden skulle vända in henne med ytterhjälperna och därmed få henne eftergiven i insidan. Tillslut var hon riktigt avslappnad med lååååång hals - och då gällde det verkligen att hålla om med skänklarna och DRIVAför att hon inte skulle gå över i trav. 

Var SÅ glad och nöjd efter dagens lektion!!! Sedan började jag diskutera FK med en kompis och genast sjöng modet som en sten... Jag måste helt enkelt försöka förtränga allt som har med FK att göra för att hålla näsan över vattenytan...



Inga kommentarer: