fredag 2 mars 2012

ATLI FOR PRESIDENT!!!



Tycker den här bilden på Lára blev lite kul! Hon är just på väg upp efter att ha rullat sig.


Idag "rev" den igång, årets första Atlikurs. Och vädret bjuder på plusgrader och strålande sol! Visserligen KALLA vindar, men det kanske SMHI hinner åtgärda till i morgon?!

Atli började som vanligt med att fråga hur det går för oss och jag berättade att jag efter semestern på Nya Zeeland jobbat mycket med att "återmontera" hennes off-knapp. Då sa han att när vi hamnar i det läget ska jag bara rida uppvärmningsdelen av ridpasset (och även låta henne springa av sig ifall hon har mycket överskottsenergi). Först när uppvärmningsdelen fungerar bra igen och hon blir helt avslappnad där är det dags att börja ställa större krav i ridningen. Kommer kraven innan hon är redo kommer det bara att bli fel.

Fick så börja värma upp under hans överinseénde. Skritten på volt gick riktigt bra - hon slappnade av och sträckte ut halsen. I vänstervarvet gick hon verkligen vänsterställd också - försökte inte alls med sitt knep att böja halsen åt vänster och huvudet åt höger.

När det var dags att trava på volt fick vi börja i höger varv. Lára hade förståss ganska bråttom... och då fick jag korrigera genom att ta innerhanden mot ytter höft och hålla där till dess hon började länga halsen - då var det förståss STOR eftergift som gällde. Jag fick göra på samma sätt när hon provade att gå över i tölt. "Vi vill att hon ska sträcka fram pannan och slappna av!" sa Atli. Och tillslut gjorde hon just det! I vänstervarvet gick det sedan lite lättare att uppnå samma effekt.

När vi fått sakta av till skritt igen och skulle rida ut på spåret började Lára takta. Det var ju fel, men samtidigt alldeles utmärkt att hon gjorde det just nu - för då fick jag förståss ett mycket bra "verktyg" av Atli att hantera detta! Nämligen att rida henne utåtställd längs spåret, hålla om med skänklarna och krama på tyglarna till dess hon slappnade av och började länga halsen. Så snart hon åter började spänna nacken och bli hög i formen/få bråttom skulle jag ställa utåt igen. Det visade sig vara MKT effektivt! När jag "bara bromsar" kan jag visserligen få henne att skritta långsamt tillslut. Men nu fick jag en avslappnad häst "på köpet" också!

Fick sedan göra övergång till lååååångsam tölt och uppmuntra henne att länga halsen riktigt, riktigt mycket genom att även här ställa utåt. Tror aldrig jag lyckats rida henne med riktigt så här lång hals i tölten tidigare! Nu var vi VÄLDIGT nära travformen, så det gällde verkligen att hålla om med skänklarna hela tiden för att bibehålla tölten.

När vi avslutade med trav på volt kändes hon verkligen jättefin och avslappnad i hela kroppen - vilken skillnad mot i början av ridpasset!!! Efteråt sa Atli "Det är många fina bitar i ridningen. Men det du behöver fokusera mest på nu är att ALDRIG bli stum i handen. Du ska ge hästen signaler - och en stum hand är ingen signal, den lär bara hästen att hänga i handen. Signalerna kommer från en rörlig hand!"

Sedan berättade Fia att när hon red så hade han visat det sistnämnda på ett MYCKET tydligt sätt: Han tog hennes ridspö och lät det först bara ligga mot Ljúfas sida, vilket inte fick Ljúfa att reagera ö h t. Sedan "duttade" han helt lätt med ridspöt på samma ställe - och Ljúfa gick genast undan. ALLA signaler ska helt enkelt vara rörliga. Men av någon anledning är det så lätt att man bara trycker hårdare med skänkeln eller hålla hårdare i tygeln ifall man inte får önskad reaktion från hästen. Istället för att ha en rörlig hand eller skänkel.

Jag är verkligen SÅ nöjd efter denna inledning av kursen. De "verktyg" jag fick av Atli idag kommer jag ju att ha ENORMT stor nytta av framöver med "fröken-alltid-bråttom"!!! ATLI FOR PRESIDENT!!!

Inga kommentarer: