lördag 24 mars 2012

Lycka KAN köpas för pengar!


Alltså, kan man bli annat än lycklig av en sådan här häst?! 

Svaret är förståss: "Nej!" Och som ni förstår har jag fått en ny, rejäl dos lycko-Lára innan jag skriver detta! Denna dos intogs i härligt vårväder, med +5 i skuggan, solsken och HELT vindstilla - underbart!!! Red upp bakom vägbommen och jobbade med riktig "muskelbyggartölt" där hon kom upp ordentligt med ryggen - som Sylvia visade mig när vi red i söndags. 

Idag var jag också hela tiden uppmärksam på att vänsterbogen skulle vara på plats. Vilket visade sig MKT tydligt när jag gjorde en galoppfattning ute på hygget: Lára tog direkt högergaloppen som den mest självklara saken i världen! (Vad hon försökt säga till mig vid alla våra tidigare "diskussioner" om saken var alltså: "Gör om, gör rätt!" OK, point taken...) Hon fick rulla på i galoppen hela vägen upp till hyggets högsta punkt och flåsade rätt bra i värmen. Så när jag sedan vände hemåt igen tyckte hon t o m att det var helt OK att skritta lugnt och sansat - trots hellånga tyglar! 

När vi var tillbaka på skogsvägen igen, där underlaget fortfarande består av perfekt sammanpressad snö, tränade vi tempoväxlingar i tölten. Började med tölt i microtempo för att verkligen ha henne samlad, för bästa utgångsläge. Jag har fortfarande svårt att veta hur mycket jag vågar "gasa" utan att vi ska tappa takten. Ibland blir det ju dessutom BÄTTRE om jag gasar mer, men tyvärr inte alltid... Men jag tyckte att det gick lite bättre allt eftersom - och i den sista ökningen, när jag verkligen vågade gasa på ganska mycket, klarade vi dagens högsta tempo utan taktfel. 

Precis som igår fick jag tydligt besked om att jag lyckats aktivera hennes bakdel ordentligt, när jag vände bort från stallet för en avslutande trav. Det var verkligen tryck i steget!!! En härlig känsla när hon inte bara använder energin till att rusa på, utan tar i på ett bra sätt! Men sedan var det svårt att få riktigt avslappnad skritt tillbaka till stallet... Atli betonade ju hur viktigt det är att en häst av Láras typ verkligen hinner slappna av igen mentalt sedan man krävt lite extra av henne. Så tillbaka vid stallet gjorde jag som jag fick göra på kursen: skrittade på volt till dess hon slappnade av så mycket att hon gick med nosen mot backen.

När lyckohästen tillslut ätit upp allt sitt kraftfoder gav KG och jag hästarna lunch. Lára såg MKT nöjd ut när hon stod där vid sin extra stora hö-hög och mumsade! Och jag bara läääängtar till i morgon när jag förhoppningsvis får rida igen! Tack vare stretchingen efter ridningen känns det ganska bra i kroppen också - även om det inte blev någon bastu idag. 

Inga kommentarer: