torsdag 1 mars 2012

Lára - också en dröm-häst!



Drömmer Lára om äpplen, morötter och fri tillgång på kraftfoder möjligen? 

Hennes matte drömmer i alla fall massor på nätterna! Den medicin jag f n testar mot min värk har som vanlig biverkan "livliga drömmar" - och jag har verkligen fått uppleva vad det kan innebära. Som tur var är inte alla mardrömmar. Men det är oftast oerhört stressiga drömmar, som jag vaknar av. Och när jag vaknar har jag hög puls och svårt att somna om... Och jag har verkligen många gånger fått undra var drömmarna kommer ifrån. Som när jag drömde att jag startade ett café för gay-personer (i drömmen fick de inte komma in på "vanliga" caféer) och bl a fick hjälp av sångaren Magnus Carlsson. Eller när jag drömde att en släkting (som precis som jag är nykterist) åkte fast för rattfylleri och dömdes till fängelse... 

En dröm som ofta kommer igen handlar om hästarna. Och då är det alltid samma återkommande tema: att jag plötsligt inser att jag på något sätt har lyckats glömma bort att ge dem mat på ett helt dygn! :-O Och så tillstöter en massa saker som gör att jag aldrig kommer mig iväg för att mata dem - allt medan jag blir mer och mer stressad... Och tillslut vaknar med hjärtklappning. "Hästarna" har hittills alltid handlat om Feykir och Reykur eller också bara Feykir. Innan jag började med den här medicinen kan jag inte minnas att jag drömt om Reykur på ganska många år - men nu är han alltså tillbaka i mitt undermedvetna. Lára har däremot lyst med sin frånvaro.... som om mitt undermedvetna inte tagit till sig henne ännu. Inte förrän i natt - då var det plötsligt BARA hon som varit instängd utan mat i över ett dygn och jag måste försöka få tag i stängseltråd för att släppa ut henne på en äng, men stängseltråd fanns inte att finna...

I verkligheten åkte jag till stallet efter jobbet för en sista "finputsning" inför Atlikursen. (Den började inte redan idag, som det först var meningen, utan först i morgon.) Och det kändes rätt bra att ha en dag till att förbereda oss på!

Upplägget för dagen var att så mycket som möjligt efterlikna en Atli-lektion, för att påminna svarta damen om att man inte måste göra allt i 180-knyck. Samt ha extra fokus på den samlade skritten. Och jag var riktigt nöjd efter ridpasset! När vi värmde upp med trav på volt gick det riktigt bra att ta ner tempot och jag kunde i stor utsträckning rida med lös innertygel, vilket gjorde henne trevligt lösgjord! 

När vi skrittade på volt och flyttade ut bakdelen för att länga halsen var det som vanligt trixigast i vänster varv... hon är expert på att skjuta ut högerbogen, böja halsen till vänster men samtidigt huvudet åt höger, för att komma undan arbetet... En MKT stadig yttertygel + en innerhand som hålls ut från halsen är mitt sätt att försöka parera. 

Övergick sedan till långsam tölt på volten och hon förstod direkt att det handlade om att länga halsen - i båda varven! Duktig gumma!!! Red några varv längs spåret också, innan jag inte kunde låta bli att testa tempoväxlingar på långsidorna. Man hinner ju inte gasa så väldigt mycket på en sådan långsida, men å andra sidan gick det bättre att bibehålla en trevlig form än här om dagen når vi gasade längs vägen. Borde antagligen rida MASSOR av tempoväxlingar, även om vi rider ut, för att befästa formen. Innan jag försöker gasa på längre sträckor. 

Efter en skrittpaus började matte tjata om samlad skritt - och TJATA var ordet, tyckte Lára! För jag gav mig inte förrän vi kom till läget att jag kunde ge eftergift ett par steg med bibehållen samling. D v s MÅNGA varv i vardera varvet. Men tillslut var vi där - och då tyckte jag att Lára varit tillräckligt duktig för idag! Fast hon fick ju föresten prestera avslappnad trav på volt också - för att befästa "off-knappen" som Atli kallar det. Nu är vi så redo för Atlikurs som vi kan bli! 

Inga kommentarer: