lördag 10 november 2012

"Hästinredning"

Såg nyss att en bekant startat en tråd på Bukefalos där hon frågar om man har hästinspirerade inredningsdetaljer hemma och i så fall vad. Det fick därmed bli mitt och mobilkamerans andra övningsuppdrag ("väck inte den Johan som sover...!") Och jag tänkte att ni också kunde få se "redovisningen":


Johans UNDERBARA porträttbild av finaste Feykir (2000-2011). Förstoringen är ca 1,2x1,5 meter och täcker en hel väggyta i vårt vardagsrum! Precis under den sitter jag varje dag i min vilfåtölj och bloggar/lyssnar på ljudbok etc. 



En kraftfull, töltande islandshäst av Jón Leifson - en oerhört uppskattad 40-årspresent av Johan samt Eva! Så här tror jag Feykir ser ut när han nu fräser fram i ökad tölt över de evigt gröna ängarna i Trapalanda!



Även denna av Jón Leifson - och jag tycker den påminner en hel del om Lára! Visst känner man igen hennes kaxiga attityd?! (Eva ligger även bakom att denna kommit i min ägo. )




Björn Nyberg har gjort den här hästen i gjutjärn - fick den av Johan i julklapp något av de första åren vi bodde här i Luleå. Jag gillar verkligen när det är lite "grovhugget" och inte allt för mycket detaljer! (Det gäller både skulpturer och målningar.)



Min vackraste Reykur (1997-2010) avporträtterad av Folke Bagger. Innan jag köpte Reykur var jag medryttare på en islandhäst med namnet Irma, vilken ägdes av Folkes dåvarande fru Åsa. När Reykur sedan blev min flyttade han in i samma stall, som i princip låg vägg i vägg med Folke och Åsas hus, så Folke hade en personlig relation till Reykur - säkert endel av förklaringen till att han lyckats fånga Reykurs uttryck på ett så fantastiskt sätt!!!

Som ni ser lät Folke Reykurs öron vara hela på tavlan (han hade annars fula, djupa öronmärken från Island - det såg nästan ut som lodjursöron med tofsar... Det hade defintivit gjort rejält ont när han märktes, för hela livet var han oerhört rädd om sina öron - och lärde sig heller aldrig lita helt på människor... ) Men Folke ville ge honom upprättelse genom att måla honom "som han egentligen var"!




Med tanke på hur helvit Reykur kom att bli - och att hans man växte ut ända ner på frambenen - är det lite svårt att tänka sig att han såg ut så här när jag köpte honom..! Den här bilden togs av Lena Furberg när han bara varit min i några dagar. Hon fotade en hel rulle bilder (jo, det var ju rullar 1995) med tanken att en av dem skulle bli omslagsbild till Min Häst. Men den bild hon valde ut för detta ändamål godkändes inte av förlaget "För det syntes att tjejen var äldre än 13 år..." hm... Nåja, jag var själaglad ändå i o m att jag fick alla negativen - så jag bl a kunde göra denna förstoring! (Det är föresten Lena som startat tråden på Bukefalos vilken inspirerat till denna sammanställning - så det blir ju lite extra kul att ta med hennes bild där också!)



Så slutligen denna lilla relief, också den på det härliga "grovhuggna" temat! Kommer tyvärr inte ihåg namnet på konstnären nu och lyckas inte heller tyda signaturen... Måste absolut komma ihåg att fråga svärföräldrarna om det vid tillfälle (jag har fått den av dem). 

Och förutom alla dessa har jag dessutom min alldeles riktiga lycko-Lára - tala om att jag är lyckligt lottad!!! 

1 kommentar:

MalinS sa...

Underbart fina inredningsdetaljer! Måste skriva ett inlägg inspirerat av detta någon dag!