onsdag 31 augusti 2011

Atli-kurs på Ersnäsovalen!



På eftermiddagen samåkte Lára och jag med Sussie och Djarfur för att rida lektion på ovalen i Ersnäs. Det märktes verkligen på Lára att hon varit där två gånger redan, för hon var MYCKET mer avslappnad än de tidigare gångerna!

Jag fick börja med att värma upp henne i padocken, under Atlis överinseende. Började med att stämma av att hon verkligen lyssnade på min ytterskänkel genom att rida åttkantig volt där jag "svängde" m h a vikt och ytterskänkel. Sedan fortsatt skritt på volt, men nu flytta ut bakdelen och STORA eftergifter så snart hon ville länga halsen. Trav på volt i båda varven och sedan samma sak i tölt - och i båda fallen skulle jag uppmuntra henne att slappna av och länga halsen.

Sedan var det dags att rida ett fyrgångsprogram (V5) på ovalen. Först rider man "valfritt tempo tölt" och Atli tyckte att jag skulle låta henne "rulla på" i ett lite högre tempo än det jag hade valt. Traven var sedan den stora överraskningen! Lára brukar i alla lägen trava så fort - men nu var hon hur lugn som helst.... det var t o m så att Atli sa: "Du måste ha mer energi i traven!!!" Trodde aldrig att jag skulle få höra någon säga så om Lára!

Efter detta var det dags för skritt - och till min förvåning fortsatte hon att vara den lugna, avslappnade Lára. "Jättebra skritt, verkligen över förväntan!" sa Atli, som ju sett oss stressa runt endel på ridbanan när det varit meningen att vi skulle skritta.

När det var dags att fatta galopp gick det inte så bra - har inte hittat "knapparna" för detta på henne ännu... På Feykir sköt jag bara fram den inre höften så fattade han galopp direkt. Men på Lára har det inte funkat och jag har inte heller kommit på riktigt hur jag ska göra för att det ska bli bra. Nu tipsade Atli om att jag skulle förbereda henne bättre inför galoppfattningen, genom att vrida min kropp som om jag skulle rida ut ur volten/ut från ovalen. Ge några eftergifter på innertygeln som signaler på att "det är galopp på gång" och sedan ge en STOR eftergift på innertygeln samtidigt som jag trycker till med skänklarna. När jag testade detta ett par gånger fick vi klockrena galoppfattningar från skritt!

Efter fyrgångsprogrammet var det dags att rida T5. Först arbetstempo tölt - där det gäller att hålla henne lös i innersidan och driva så att hon inte blir travtaktig. Om ökningarna sa han att jag skulle starta dem mer distinkt. "Domarna ska inte behöva fundera på ifall du ökar tempot eller inte!" Sedan fortsätta hålla henne lösgjord i ökningen, tänka sidförande innan jag börjar nedtagningen - och börja den i tid så att det verkligen är arbetstempo när vi når kurvan. "Domarna bedömer övergångarna, påpekade Atli, så du ska ge dem distinkta ökningar och tydliga nedtagningar."

När jag ridit klart sa han ännu en gång att han tycker att jag köpt en fin häst och att hon passar mig väldigt bra. Och nu också med tillägget "mycket utvecklingsbar!!" Jätteroligt att höra förståss!!!

När även Sussie ridit ovalbanelektion med sin Djarfur var det dags att vända hemåt. Jag hade kört bilen dit, men nu peppade jag Sussie att hon skulle köra tillbaka. Hon hade aldrig kört med hästtransport förut, men det var ju ett perfekt tillfälle att börja träna på i o m att vi inte skulle så långt. Och självklart fixade hon det!

Inga kommentarer: