torsdag 4 augusti 2011

Ridlektion!

Vi ska rida lektion för Sylvia på torsdagarna igen! Men ett lite annat upplägg än förra hösten. Då red vi alla tillsammans (Fia, Madde, Sussie, Elisabeth och jag) men nu rider vi två och två istället. Fia och jag var först ut - och det var verkligen en jättenyttig lektion!!!

Vi fick börja att skritta på volt och vända med ytterhjälperna. "Tänk åttakantig volt och håll ytterhanden stilla i vändningen" sa Sylvia. Jag hade Atlis ord i öronen: att ge STORA hjälper med skänkel och vikt - och sedan "låta henne vila" från skänkeln direkt hon vänder. Fast vad "stora hjälper" betyder är ju relativt... och första gången vände hon direkt 360 grader så jag insåg att jag behövde nyansera mig lite!

När vi sedan fick övergå till att böja hästen inåt på volten blev det lite klurigare... Lára började flytta ut rumpan "kors och tvärs" och hålla på... Fick då ett MKT bra tips av Sylvia! Hon sa att jag i det läget ska strunta i hennes bakdel utan bara fokusera på böjningen i halsen och att tänka framåt. För OM man börjar försöka korrigera bakdelen så far hon iväg åt något annat håll och så måste man korrigera korrigeringen... o s v till dess allt blir hur rörigt som helst. "Been there, done that, got the t-shirt" säger jag bara! Men när jag nu gjorde som Sylvia sa tog det bara en liten stund innan jag hade henne mellan hand och skänkel igen!

Fick fler superbra tips när det var dags för trav på volt! Nu fick jag lära mig att Lára kan trava riktigt, riktigt sakta - något hon effektivt lyckats dölja för mig hittills! "Ju fortare desto bättre" är ju hennes paroll i alla lägen, så långsam trav är inget hon bjuder på helt frivilligt. Nu fick jag tipset att rida massor av övergångar halt-skritt-trav och vara MKT noga med att hon verkligen skrittar avslappnat i låg form innan jag "smyger iväg" i trav. Dessutom ska jag se till att kontrollera tempot i traven från första steget, så att hon aldrig får dra iväg i tempo.

Och jag ska tänka på samma sätt i tölten också. Det korta tempot är det som är jobbigast för henne så jag ska rida övergångar halt-rygga-låååångsam tölt. Och sedan fylla på med mer energi m h a pisken UTAN att hon får dra iväg i tempo. Efter en stund kände jag hur hon började jobba mer med bakben och rygg i tölten. Och när jag petade till ytterligare med pisken och gjorde en halvhalt sa Sylvia "Nu blev det lite bensprattel också!"

Den avslutande traven längs spåret blev riktigt, riktigt bra! Hon travade i trevlig form, utan att rusa och det kändes att hon verkligen "travade med hela kroppen" och inte bara med benen. Sylvia sa att jag hela tiden ska sträva efter det läget, att vi börjar långsamt i traven så att jag sedan kan få rida henne fram mot handen. Traven blir ju så mycket bättre då än om jag ska sitta och bromsa henne hela tiden.

Ett annat tips var att ALLTID se till att hon skrittar avslappnat mellan övningarna. Hon vill gärna takta och ladda för att springa mer - så det är jätteviktigt att jag "programmerar in" att man slappnar av i skritt först innan man gör något nytt. OJ, så mycket nyttiga tips jag fått idag!!!

Lára var REJÄLT svettig efter lektionen så jag skrittade henne en ganska lång sväng längs vägen. Det blev samtidigt ett träningspass i avslappnad skritt i låg form och hon var riktigt duktig! Vi har verkligen hur mycket som helst att träna på - och det är så KUL!!!

I morgon ska vi förhoppningsvis rida ut med Fia och Ljúfa. Det var länge sedan vi red ut med sällskap så det tror jag hon kommer att uppskatta. Och vi kan ju träna på många saker ändå! Sadeln låg föresten MYCKET bättre idag, när jag dragit åt sadelgjorden två hål till. Men lite gled den ändå åt höger när jag red på volt - så jag ska skaffa en gelpad att ha under. Har jag tur får jag tag på en redan i morgon, på Häst & Fritid.

S

2 kommentarer:

Pernilla (snarfaris fd matte) sa...

Det finns såna där jättetunna svarta anti-glid paddar :)

Anna sa...

En pad måste det bli!