onsdag 31 augusti 2011

Atli-kurs dag 2: tempoväxlingar

I eftermiddag ska vi rida lektion på ovalen i Ersnäs! Så förmiddagens lektion på ridbanan i Mariebäck var en förberedelse för detta. Jag red samtidigt som Maja på Ivar, vi ska båda rida T5 på Midurtävlingen. Hon rider ungdomsklass, men programmet är ju detsamma.

Atli upprepade att det är kvaliteten på den samlade skritten som avgör kvaliteten på arbetstempot i tölt. Ju bättre samlad skritt man kan rida desto bättre kommer arbetstempot att bli. Och övergången från samlad skritt till tölt är egentligen samma sak som att rida en ökning i tölt.

Och inför nedtagningarna är det viktigt att först tänka lösgörande innan man börjar bromsa. Bromsar du på en häst som inte är lösgjord så får du aldrig en bra nedtagning. Viktigt också att inte glömma att driva i nedtagningen, så att hästen inte "tappar bakdelen".

Vi fick börja att träna nedtagningarna på volt och sidföra lite utåt i samband med nedtagningen för att på så sätt hålla hästen lösgjord. När vi sedan gick ut på spåret igen och red tempoväxlingar på långsidorna så skulle vi "tänka sidförande" innan vi började bromsa. Dessutom sa han att både gas och broms ska komma från ryttarens mage i första hand - viktigt att "följa med framåt", mjuk i handen, när man ökar och sedan även göra nedtagningen "från magen".

Även under det ökade tempot är det viktigt att hålla hästen mjuk hela tiden. Dessutom gäller det att tänka på precisionen. "Allt som är kurva och kortsida ska vara arbetstempo!" Det gäller alltså att lära sig hur lång bromssträcka man har på sin häst så att man börjar bromsa i tillräckligt god tid.

Vi fick börja att rida tempoväxlingarna i höger varv och där hade Lára och jag endel problem i ökningarna. När vi sedan bytte till vänster varv gick det bara bättre och bättre! Ökningarna har ju alltid fungerat bäst för oss i vänster varv. Dessutom var det ingen nackdel att hon börjat "få upp ångan". Hon är ju så att hon går bättre och bättre ju mer hon har fått jobba! Fick till några riktigt bra nedtagningar också, när jag kom ihåg att följa alla Atlis tips. Förhoppningsvis sitter de en dag i ryggmärgen - för det är ju tyvärr så att man aldrig rider så dåligt som på tävling... Eller f f a glömmer att RIDA!

Nu får Lára stå inne i en box och vila från alla knott (vi har knottrekord just nu... troligen en "hämd" för att vi inte haft några insekter tidigare i sommar). I eftermiddag ska vi åka till ovalen med Sussie och Djarfur för att rida lektioner för Atli där. Det ser jag fram emot!

Inga kommentarer: