torsdag 18 augusti 2011

System overload - och ÖSREGN!

Regnet har verkligen VRÄKT ner hela dagen idag...vi har fått drygt 20 mm sedan i morse. Hoppas verkligen att det inte blir så här i Skellefteå i helgen, för där finns ju ingenstans att gå in utan man är ute precis hela tiden...

P g a vädret blev det därför ett omfattande test av kombinationen Lára och Woodfieldrock under dagens ridlektion. Men innan vi kom så långt var det en hel del stök. Lára hade vilodag igår, för första gången på två veckor. Och vilodagar är verkligen INTE till hennes fördel... Hon får överskottsenergi som bara MÅSTE pysa ut på något sätt, så när jag sadlade var det stökigare än på hur länge sedan som helst. Närmast ett under att hon inte bet av kedjorna! Sedan höll jag knappt på att få på tränset... och hon som sedan så lugnt brukar stå och vänta medan jag fixar det sista i min utrustning for nu omkring som ett jehu. Det var verkligen totalt "system overload!!!"

När jag skulle sitta upp blev jag tvungen att ryta till för att hon skulle låta mig göra det, det är flera veckor sedan det sist behövdes. Och när ridlektionen sedan inleddes med att vi skulle rida öppna i skritt längs spåret så snedtände hon direkt. Hon tolkade det uppenbarligen som att det var samlad skritt som krävdes av henne - och hon småstegrade en massa gånger för att markera vad hon (INTE) tyckte om det! Syftet med övningen var att succesivt få henne att länga halsen, men istället fick det motsatt effekt genom att hon bara kortade den mer och mer...

När vi sedan övergick till tölt gick det bättre! Vi skulle tölta låååååååångsamt längs spåret och ganska snart lyckades jag ta ner tempot tillräckligt. Då var det dags att rida öppna igen - och när vi gjorde det i tölt fungerade övningen som det var meningen: Lára började länga halsen med bibehållet lååååångsamt tempo. "Nu jobbar hon bra med ryggen!" sa Sylvia.

Svårighetsgraden ökades genom att jag skulle fortsätta hålla det låga tempot på kortsidorna och sedan försöka bibehålla den låga formen genom att ha rörlig hand, samtidigt som jag försiktigt skulle öka tempot genom att hålla om med skänklarna och lägga till lite röst. Bitvis lyckades jag faktiskt hålla henne låg i formen i ökningarna och Sylvia kommenterade att Lára då jobbade rätt med sina ryggmuskler.

I nedtagningarna skulle jag fortsätta att ha rörlig hand och sitta tillbaka. Hela tiden fick jag dessutom vara uppmärksam på var hennes bakdel tog vägen - och korrigera med lämplig skänkel. Ibland fick jag "tänka sluta" för att hålla hela hästen på plats. Inte minst i början av nedtagningarna, då hon väldigt gärna ville sladda ut med rumpan.

Vi jobbade med denna övning i båda varven - MYCKET nyttigt! Här har jag verkligen något att jobba med i vinter för att bygga upp hennes muskler! Sedan gjorde vi motsvarande i trav: först lååångsam trav (det tog ju en stund innan Lára lämnade racer-traven) och sedan ökningar på långsidorna, med bibehållen låg form. Hade lite problem med nedtagningarna, då ville det bli tölt... men det gick succesivt bättre och bättre.

När vi avslutade hade Lára verkligen fått jobba ordentligt. Och det märktes på henne! När vi var tillbaka inne i stallet var hon hur harmonisk som helst!


Inga kommentarer: