söndag 14 augusti 2011

Ny ovalbaneträning!


Idag hade vi åter förmånen att få rida lektion för Sylvia på den suveräna ovalen i Ersnäs (Tranmyrbanan)! Dagen till ära fick Lára dessutom inviga sitt nya "bling-träns" med lackat pannband och glittrande stenar på nosgrimman. Inte bara hästen som skimrade idag alltså! Bra miljöträning också för Lára att komma iväg lite, hon har ju knappt lämnat Mariebäck under de senaste sju åren. Både hon och Ljúfa gick lika bra att lasta som sist. Och när vi sedan lät Lára gå av först så gick även detta helt odramatiskt. (Sist fick Ljúfa gå av först, både när vi kom till Ersnäs och sedan hem till Mariebäck igen - och då började Lára kasta sig för att få komma ut hon med.) Fia och jag är så inkörda på hur vi alltid lastade Feykir och Lukka: Feykir först på och Lukka först av - men nu är det alltså dags att tänka om!



Fia red före mig på ovalen, så Lára och jag hann träna avslappnad skritt en stund innan det var vår tur - perfekt! Och när vi sedan skrittade in på ovalen så behöll hon den avslappnade skritten. I den inledande tölten hade hon VÄLDIGT bråttom, men när jag varvat tölten med halt och rygga en massa gånger så blev det succesivt bättre. Fick sedan rida ett V5-program där vi fick beröm för övergången tölt-trav. "Det där sitter ju klockrent nu!" sa Sylvia. Fick sedan tipset att i traven börja i så lågt tempo som möjligt, för att sedan när traven känns stabil låta henne länga sig lite och försiktigt driva henne fram mot bettet. Men vakta så att hon inte börjar bli hög i formen - för då är det risk för tölt. Fick även beröm för vår galoppfattning, som resulterade i en lugnare galopp än sist. Fast det gick undan rätt bra ändå - det var ju Lára som var i farten!



Efter fyrgångsprogramet blev det skrittpaus när Lára skulle få hämta andan lite. Sylvia påpekade att "off-knappen" fungerar väldigt mycket bättre än tidigare. Ett helt varv skrittade hon faktiskt lugnt och avslappnat! Men sedan började hon markera att det var hög tid att springa mer!



Efter andhämtningspausen var det dags för mer tölt. Och vi konstaterade att Lára verkligen är tvärtemot de flesta hästar! Normalt blir en häst travaktig i tölten när den är trött. Men hon är precis tvärt om - hon kan vara travaktig i början av ridpasset, när hon fortfarande har alldeles för bråttom för att hålla ordning på benen ordentligt. Men ju tröttare hon blir desto bättre töltar hon! Fick nu börja med att rida riktigt kort tempo i tölten, för att sedan göra försiktiga ökningar. När jag lyckas hålla henne låg i formen i ökningarna och dessutom kommer ihåg att driva går det bäst. Och Sylvia konstaterade att Lára gjorde nedtagningarna väldigt bra bara jag började förbereda mig tillräckligt tidigt. Trots att Lára var rejält trött och genomsvettig så töltade hon bara bättre och bättre - de sista ökningarna blev faktiskt allra bäst! Sylvia sa att jag bör rida fram riktigt, riktigt länge på tävlingen så att hon hinner bli tillräckligt trött för att "ha tid" att tölta bra!



När vi ridit klart lyckades Lára snabbt klia loss flera av glitterstenarna från nya nosgrimman innan jag hann ta av den... Och trots att jag letade och letade på marken förblev två av dem spårlöst försvunna... Lára verkade vilja hjälpa mig att leta - för hon stod hela tiden och rufsade om i mitt hår! I kväll blir det alltså att limma fast de lösa stenar som jag har kvar - får hoppas att det inte märks så mycket att två saknas!

Var hur som helst SUPERNÖJD med min fina häst och dagens träningspass. Sylvia tyckte också att det gick bättre än för en vecka sedan. Och flera andra kommenterade också att det sett väldigt bra ut - KUL!!! I morgon ska Lára få gå ut i skogen och ha det mysigt med Eva. Medan jag ska träna på City Rehab. Sedan ska jag fortsätta att gå igenom bilderna som Johan fotat idag, så det kommer fler här i bloggen framöver!


2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett tips om du vill att stenarna ska sitta bättre är att försiktigt lacka över med lite olja, det brukar fungera bra (fast förmodligen stoppar det inte en svettig häst på klihumör)! ;)

/Malin E

Anna sa...

Tack Malin! Ett jättebra tips - det behöver jag som är en riktig bling-amatör!!! Ska definitivt lacka - men även vara snabb att ta av nosgrimman efter ridturen!