lördag 13 augusti 2011

Ny dos "uppåt-tjack"!!!

Varje gång jag åker till stallet gråter jag en skvätt... och varje gång jag åker hem därifrån är det med ett STORT leende på läpparna! Och idag har jag ridit lycko-Lára igen! (Tur att hon älskar att bli riden och inte har så stort behov av vilodagar- för jag har VÄLDIGT svårt att låta bli att rida!!!)

Idag red vi ut längs vägen för att träna ökat tempo tölt. Fast först var hon tvungen att skritta sakta och lugnt i låg form - trååååååkigt! Efter lite "framåt-bakåt-övning" (som blev väldigt mycket "hit och dit & kors och tvärs" i brist på ridbanestaket att ta stöd emot) så fick hon ÄNTLIGEN tölta. Först långsamt och sedan i ett högre tempo medan jag sidförde fram och tillbaka över vägen m h a vikten för att få henne lösgjord.

Sedan blev det flera längre sekvenser i ett högre tempo, till att börja med avslutade med halt och ryggning och sedan med nedtagning till arbetstempo. Det var bra att kunna rida lite längre sträckor i det högre tempot, så att jag hinner känna av hur jag understödjer henne bäst. Hon har ju ännu inte den styrka som krävs att gå på sitt max, men jag är ju inte så bortskämd med högt tempo i tölten så det är lätt att imponera på mig! Faktiskt insåg jag att så snart det började gå snabbare än vad jag är van från Feykir så glömde jag bort att driva - satt bara där helt förundrad och "åkte tölt"! Måste skärpa till mig!!! De bästa ökade sekvenserna var i alla fall när hon verkligen hade bakbenen med sig i ökningen och jag sedan kunde hålla koll på vänsterbogen så hon inte började skjuta ut den.

Avslutade med riktigt, riktigt trevlig trav! Och sedan skritt i låg form - då t o m Lára tyckte det var OK att ta det lugnt. Det blev dusch i spolspiltan för min duktiga häst och sedan fick hon två nävar havre i en hink att mumsa på som belöning. Just det där med HINK är psykologiskt viktigt för hästar! Två nävar havre ur handen hade visserligen varit uppskattat, men inte lika mycket som att äta ur hink. Det känns "mer" i en hink på något vis. Ännu har hon ju "mammamage" kvar att jobba bort, innan jag ska börja ge kraftfoder på riktigt. Har inget behov av att göra henne piggare än vad hon redan är heller.... Jag lär ha tillräckligt att hantera på tävlingarna ändå!

I morgon blir det ny ovalbaneträning i Ersnäs! Hoppas det går lite bättre med ökningarna den här gången! Då ska Lára även få inviga sitt nya "bling-träns" -med både lack och swarowskikristallet! Som det anstår en drottning.

Inga kommentarer: