fredag 12 augusti 2011

Repetition av ridlektionen


Lára låg och vilade i vindskyddet när jag kom för att hämta in henne idag. Men så snart hon förstod att det kunde vara ridning på gång var hon förståss med på noterna!

Red på ridbanan och repeterade övningarna från gårdagens lektion. Först igångskrittning med lååångsam skritt i låg form ett antal varv runt ridbanan. Sedan skritt på volt, där jag först stämde av att jag kunde flytta henne inåt m h a ytterhjälper och vikt. Sedan försökte jag upprepa gårdagens ovanligt långa hals i skritten genom att böja inåt och när hon började sänka sig ge stor eftergift på tyglarna en lite längre stund - och efter en stund fick jag faktiskt den längre halsen!

"Smög" sedan iväg i trav på volten (fortfarande vänster varv) och kunde faktiskt bibehålla den långa halsen i långsam trav på liten volt! När hon någon gång ville "rinna iväg" utåt behövde jag bara lägga till lite ytterskänkel så var hon direkt tillbaka på volten igen!

Att börja med vänster varv är ju lite som att börja med facit, så när jag bytte till höger varv blev det ju genast lite svårare... Redan i skritten måste jag böja halsen mer inåt - och dessutom försöka bibehålla lite av böjningen samtidigt som jag ger den där stora eftergiften och inväntar att hon ska länga halsen lite mer. Hon vill ju gärna räta ut sig igen, så jag får påminna om böjningen med små, små kramningar på innertygeln - men bara ytterst små för att hon inte ska korta halsen igen.

Traven i höger varv blev lite mer racerbetonad från start. Men när jag kom på att jag ju faktiskt kunde styra in henne på en ganska liten volt m h a ytterskänkeln så kunde jag få ner tempot utan att behöva bromsa med tyglarna. Och precis som i skritten fick jag sedan försiktigt krama på innertygeln för att bibehålla böjning OCH längre hals. SVÅRT! Avslutade med lite långsam trav längs spåret i höger varv. Det går lite, lite bättre varje gång att hålla nere tempot!

Förberedde sedan tölt på samma sätt som igår; "genom framåt-bakåt-övningen." Försökte verkligen tänka på det Sylvia sa att jag dels ska krama ner henne till eftergift INNAN jag börjar rygga. Och att jag ska använda kroppsvikten till framåt-bakåt. När vi sedan börjat tölta förberedde jag nedtagningar genom att göra halt och rygga några steg i slutet av varje långsida. För att sedan övergå till att "ändra mig" och inte stanna helt utan fortsätta tölta fast i kort tempo. Lára är så lättprogrammerad, så jag får verkligen driva MASSOR för att hon inte ska fortsätta att stanna helt. Vilket är bra - för då får jag ju verkligen ett KORT tempo, där också bakbenen är med.

Själva ökningarna gick däremot inte så bra idag... hade väl det mesta av mitt fokus på nedtagningarna... Men i morgon, när vi rider ut, får jag väl ha fokus på dem istället! Red även några varv då jag höll ett högre tempo i tölten hela tiden, samtidigt som jag flyttade henne av spåret och tillbaka m h a vikten. Sylvia sa att det är bra att göra så för att lösgöra henne i ett högre tempo och att jag inte ska bry mig så mycket om ifall takten blir sämre till att börja med.

Efter en skrittpaus bytte jag till höger varv och började förbereda för att tölta riktigt låååångsamt. Det blev några pet med pisken och massor av halvhalter. På Feykir räckte det med att vinkla ut pisken så att han såg den i ögonvrån för att han skulle kasta sig iväg - då trodde han alltid att hans sista stund var kommen! Och han var då väldigt skicklig på att kasta mig framåt, så att jag "tappade sätet" och därmed inte kunde komma åt honom riktigt.

Rider man riktigt kort tempo på Lára kan hon också hoppa ifall man petar till med pisken. Men det är snarare ett hopp av frustration över att hon så gärna vill springa FORTARE!!! Och i hennes hopp kastas jag inte framåt, utan uppåt och landar sedan med rumpan i sadeln igen. M a o: jag kan fånga upp hennes energi bättre och göra något av den!

Lyckades inte riktigt få till arbetstempot i höger varv lika bra som igår, även om vi hade några sekvenser då hon kändes ganska fin. Efteråt kom jag på att jag igår fick ställa henne utåt några gånger, vilket var mkt effektivt för att få henne att släppa ordentligt. Men det glömde jag helt bort idag... Måste försöka komma ihåg det i fortsättningen!!!

Avslutade med trav längs spåret. Trots att hon pustat och stånkat rejält i slutet av töltjobbet så laddade hon nu på ordentligt! Så det dröjde en stund innan jag lyckats ta tillbaka henne till en långsammare trav. Men då travade hon riktigt fint och en stund senare kunde jag länga tyglarna och låta henne sträcka ut halsen ordentligt UTAN att hon drog iväg i tempo. Duktig tjej!

Var riktigt nöjd med vårt ridpass - nu igen! Efteråt passade jag på att tvätta hennes man, pannlugg och svans med såpa. Försöker göra det ganska ofta för att det förhoppningsvis ska klia mindre för henne. Hon har ju tyvärr inte mycket man kvar... borde ha fått exemtäcke någon månad tidigare... Men det är ju snabbtvättat i alla fall! Nu när hon går med täcket har hon ägnat sig åt att klia bort en stor del av luggen... Hörde igår att två andra Midurhästar, som inte heller har exem, båda har kliat bort sin pannlugg i sommar... Mystiskt, särskilt som vi knappt haft några insekter den här sommaren... Men den har ju istället varit extremvarm, så det kanske är något som triggas av värmen...

Inga kommentarer: