torsdag 1 september 2011

Atlikurs - sista dagen

Idag hade jag önskat att få rida en privatlektion (annars rider man två och två - två lektioner/dag). Tycker det upplägget passar mig bäst. Efter två kursdagar är jag i regel ganska mör så ett sjätte ridpass brukar alltid gå lite sämre. Bättre då att fokusera på det femte och sluta när man (förhoppningsvis) är på topp!

Atli sa att det jag ska fokusera på nu inför tävlingen är att hålla henne lösgjord. Jag fick först i stillastående uppmuntra henne att länga halsen genom att ställa höger resp vänster och krama lite på tyglarna. Sedan värma upp med skritt och trav på volt där jag fortsatt skulle uppmuntra henne att länga halsen.

Efter lite tölt på volt, med fortsatt fokus på att länga halsen, övergick vi till att träna samlad skritt. Det är SÅ svårt!!! Som tur var fick jag i alla fall rida längs spåret, då har man i alla fall ett håll som Láras olika kroppsdelar inte kan försvinna iväg! Atli påminde igen om att det är kvaliteten på den samlade skritten som ger kvaliteten i tölten. Och att jag hela tiden måste se till att hålla henne lösgjord i nacken i samlingen. Det känns som att det är alldeles för många saker på en gång att hålla koll på - jag skulle behöva minst en veckas intensivkurs bara i samlad skritt!!!

När han var nöjd med den skritt vi presterade fick jag "smyga iväg" i tölt samtidigt som jag skulle fortsätta att hålla henne lösgjord i nacken. Och vilken tölt det blev de första stegen!!! Fick börja om med samlad skritt och göra övergångar till tölt några gånger - och det blev så tydligt hur mycket detta gör för tölten. Det gäller "bara" att lära sig rida samlad skritt på lösgjord häst alltså...!!!

Fick rida några tempoväxlingar också. Först i vänster varv - som är vårt lättare varv. Atli påminde redan i början på kortsidan om att jag skulle börja förbereda ökningen på nästa långsida, så att jag var beredd att följa med henne framåt när det var dags. Och att hela tiden hålla henne lösgjord i nacken genom ökningen. Samt förbereda nedtagningen genom att "tänka sidförande" innan jag börjar bromsa och verkligen hålla om med skänklarna i nedtagningen så att hon inte "tappar bakbenen". Och förståss hålla henne lösgjord genom nedtagning och i arbetstempot.

I höger varv gick det först lite knackigare i ökningarna... men sedan upptäckte jag att om jag INTE gjorde något försök att rakrikta henne utan "lät bogarna vara där de var" och bara höll henne lösgjord i nacken så gasade hon på riktigt ordentligt där också - i ren takt! Ibland stämmer det alltså att "less is more"! Mellan ökningarna fick jag några gånger gå in på en liten volt i tölt för att få henne att länga halsen igen.

Avslutningsvis förståss trav på volt - och nu var det lååångt från den "stillsamma" traven på ovalen igår - Lára satsade för fullt och jag hade fullt sjå att få ner tempot. Atli tycker inte att man ska bromsa hästen med båda tyglarna, utan ta ner tempot genom att minska volten. Men Lára verkar kunna springa Solvallatrav på nästan hur liten volt som helst... Jag upplever att det ändå är bäst att först bromsa upp henne ordentligt, som för att "visa var skåpet sa stå" för då accepterar hon att det ska vara långsam trav och håller sig till det.


Atlis tips inför morgondagen (dagen före tävlingen) var att jag skulle fortsätta fokusera på lösgjordhet, att jag får henne att länga halsen i de olika gångarterna. Och max rida 25 minuter. Jag kommer definitivt att vilja provrida banan - men det kanske bara blir i skritt. Vi åker med hästarna till Boden redan i morgon. Så då hinner jag visa Lára området och banan - min erfarenhet säger mig att hästarna brukar bli alldeles överväldigade av området, så avslappnad skritt lär vara en STOR utmaning!

Efter tre dagars kursande är jag REJÄLT mör i kroppen... och i helgen är det tävling så då gäller det ju att orka det också. Som uppladdning tänker jag i kväll gå till simhallen här i Gammelstad och bada ångbastu. Värme kan vara fantastiskt smärtlindrande! Ångbastun stod ju för uppladdningen i Skellefteå senast - och varför ändra ett vinnande koncept?!

Edit: fick ju ytterligare ett MKT bra "tips från coahen": i skritten när jag vill att hon ska hålla fokus på mig, länga steget, men INTE börja takta. Atli sa att jag skulle tänka "höger, vänster, höger vänster" och det fungerade jättebra! Tänk att det kan räcka med så lite för att få effekt! Men, det är förståss som Atli också säger: det räcker med att kittla hästen lite, bara du gör det på rätt ställe!

2 kommentarer:

Lale sa...

Lycka till på tävlingen!!!

Anna sa...

TACK för det! :-)