söndag 25 september 2011

Johan rider regelbundet!





...en gång var femte år. Och idag var det åter dags! Det är ju som med flygcertifikat, man behöver ett visst antal ridtimmar för att få behålla ridhjälmen! ;-) Och eftersom det snart var fem år sedan sist så började den sitta lite löst... Alltså behövde det åtgärdas! Och för detta högtidliga evenemang hade han valt 25 september, av Svenska Islandshästföreningen proklamerad som "Islandshästens dag" - vad kunde väl vara lämpligare?!

Bussiga Yvonne och KG hade lånat ut trygge Gabriel - och där kan man tala om en "perfect match" för varken Gabriel eller Johan vill att det ska gå så fort. Det vill ju däremot Lára som bekant, så det blev en hel del frustration från hennes sida när hon förväntades tölta saaaaaaaaaktaaaaaaa...!!! Vilket slöseri på "springmöjligheter" tyckte hon. Men förståss jättenyttigt  - det är ju just de där saaaaaaktaaaaa-musklerna hon verkligen behöver träna!



Jag hade morgonfodringen, så vi var tidigt i stallet. Det är väldigt lerigt i hagarna nu, särskilt vid grindarna, så man får gå en bit in i dem för att hitta torra stället att lägga hö på. För att förenkla lastade jag först in ett lager hö innanför grinden, för att sedan gå in i hagen och flytta det till torr plats. Men Lára demonstrerade förståss genast flockledarens privilegium att lägga beslag på HELA "lagret" för sig själv!

(Det faktum att Johan hade sovit dåligt under natten gjorde föresten att det var en EXTRA stor hjälteinsats av honom att stiga upp redan kl 07 fen söndagmorgon! Jag utgår dock ifrån att den dåliga sömnen berodde på att han var så förväntansfull inför ridningen!) Det var bara 4 +grader, men strålande sol - härligt! Det skulle sedan visa sig att morgonen och tidig förmiddag bjöd på dagens allra bästa väder, så vi hade riktigt bra timing!



Vi red bort till sjön, med ett antal fotostopp förståss eftersom fotografen var med. Men som ni ser fick även han vara med på några bilder! Efter en galopp uppför backen in till byn vände vi sedan hemåt igen. (Efter ytterligare ett fotostopp.) På hemvägen kom jag på att det var MYCKET effektivt att rida lite snett bakom Gabriel, med pisken i handen mot honom. Då töltade han på riktigt duktigt!!! Det gällde bara att få Lára att acceptera att vi dels skulle tölta tillräckligt sakta för detta och att vi dessutom INTE skulle ligga först...!!!





Fast jag verkligen försökte rida saaaaktaaaa så hamnade grabbarna på efterkälken då och då. Och Lára tyckte varje gång att det var lika frustrerande när hon måste vända tillbaka för att "hämta upp" dem! Hon och Gabriel är verkligen inte den "perfect match" som Johan och Gabriel är...!!!


Tillbaka i stallet träffade vi sedan det gäng Miduriter som skulle rida på Midurs långtur. Tyvärr var de inte så många... misstänker att det dåliga vädret tidigare i veckan har fått många att hoppa av. Synd, i o m att det var bra väder nu! Eva skulle ha varit med på Lára egentligen, men hade tydligen fått förhinder i sista stund. Synd, det var annars min present till Lára på Islandshästens dag - TVÅ ridturer, garanterat PRECIS vad hon helst ville ha! Särskilt som det säkert hade varit ett betydligt högre tempo under ridtur nr 2!

Innan Lára fick gå ut i hagen igen provade jag det nya täcket jag köpte igår. Och då vidtog en diskussion kring huruvida det är lämpligt att bitas när matte knäpper bogspännena eller inte. Där råder nämligen delade meningar och trots ett flertal diskussioner i ämnet har vi ännu inte uppnått samsyn... Det har vi dock (för det mesta) numera när det gäller att spänna exemtäckets resårgjord runt magen. Så om hon fick gå med vanligt täcke varje dag sedan exemtäckessäsongen är slut kanske vi innan vinterns slut skulle vara mer överens avseende bogspännena också...?! Hm....hoppas det finns något annat sätt!

2 kommentarer:

MalinS sa...

Härligt skrivet, Anna!
Det låter som Lára behöver skrölt! A lot!
Kram!

Anna sa...

TACK! Och du har helt rätt i att hon behöver skrölt - i massor! Och att gå saaaaaaktaaaaa i de andra gångarterna också.

Det låter (som vanligt) så enkelt när Atli uttrycker det som att hästen faktiskt talar om för en hur man behöver träna:"Om hästen vill springa fort behöver man träna på att rida sakta. Om hästen vill gå i lågt tempo ska man istället rida fort. Om hästen vill bli hög i formen ska man rida den låg i formen o s v."