måndag 27 april 2009

Se framåt - du lär dig ändå inget av gamla misstag




I en värld som ständigt förändras är det inte alls säkert att det som fungerar idag gör det i morgon. Så glömd det förflutna och blicka istället framåt, uppmanar Micael Dahlen, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.




Detta gäller inte bara i "den ekonomiska världen". Amerikanska studier på olika idrottslag har visat att spelare som tänkte på gamla missar (för att undvika att göra om dem) sänkte sin prestation med hela 60 %!!! Grubbel leder till lägre självkänsla, lägre uppfattad självkontroll och t o m en väsentligt ökad risk för depression enligt en annan studie. Forskare antyder t o m att bästa botemedlet mot depression eller nedstämdhet är att blicka framåt och glömma det förflutna.




Se till att du har flera mindre avstämningspunkter nära i tiden då du kan belöna dig för det du uppnått. Lyckan är ändå alltid övergående. Det verkar som om tre månader är den längsta perioden en människa kan vara lycklig, enligt forskarna. Sedan är man tillbaka i det gamla vanliga och behöver ny påfyllning eller ny stimulans: mer kärlek, högre lön, roligare jobb...




För de allra flesta människor spelar alltså förändringar en stor roll - vi behöver något att se fram emot. Så stäng backspegeln och rikta blicken framåt. Det kommer alltid en ny chans!




Källa: DN

Inga kommentarer: