fredag 3 april 2009

Atlikurs igen - redan!!!

Yippie!!! I helgen får vi rida Atlikurs - IGEN!!! Vi rider ett pass idag, två i morgon och ett på söndag. Idag red jag samtidigt som Nina och Hildingur. I början tyckte jag inte alls det gick bra... men det är ofta så under första passet på en kurs tycker jag. Man vill så mycket och då låser det sig istället... Men mot slutet gick det bättre och bättre i alla fall!







Efter uppvärmning på volt - söka sig framåt-nedåt i skritt och trav - fick jag skritta på volten och BÖJA, BÖJA. Atli sa att jag både skulle böja mycket mer än jag gjorde, men också ge mycket större eftergifter. Fick rida övergångar skritt- tölt på volten. Atli betonar hela tiden betydelsen av eftergift på tygeln och jag försökte göra STORA eftergifter. Men märkte att jag samtidigt hade en tendens att sluta driva också... Istället gäller det att behålla drivningen i det läget!

När Feykir tillslut börjar slappna av i tölten så tappar han samtidigt energi... och om jag då petar till lite med pisken blir han väldigt spänd igen, så det blir lätt så att jag låter bli... Där måste jag verkligen skärpa mig! Låta honom bli spänd och ta mig igenom det till avspänd häst igen - fast nu förhoppningsvis MED energi!


Som avslutning fick jag trava på volt och längs spåret med MKT drivning fram mot bettet. Feykir jobbade på riktigt bra tillslut!

Efteråt sa Atli att jag rider alldeles för prydligt (så nu var inte det bra heller...) jag måste driva MER, förhålla MER, ge MER eftergifter - det måste hända MER. "Rör om i grytan ordentligt!" Hm... har hört det förut... men det var ju det här med normalbegåvning...








...sedan tittade han med kritiskt öga på Feykir och sa: "Visst har han lagt på sig väldigt mycket sedan sist?!" Jag svarade att det måste vara Atli som såg på honom med mer förlåtande blick sist, för det var definitivt lika illa då... Fast han hade väl mer vinterpäls som dolde kanske...

Det är TUR att hästarna inte har fri tillgång till hö i hagen längre! (Vi har så den kallaste delen av vintern - oftast december och januari, men det beror ju på vädret.) I onsdags pratade jag med Sylvia om att Feykir är för tjock. Hon sa då att det är många andra i vallackflocken som också skulle må bra av att gå ner i vikt - så vi ska hålla igen när vi fodrar dem. Bra att det är fler - för nackdelen med lösdrift är ju att man inte kan fodra individuellt. Och när man som Feykir är högst i rang äter man ju så länge man vill...


Har tidigare hört Atli säga att fri tillgång på hö inte kan kallas god hästhållning... men på Island får ju hästarna som rids inte gå i hage alls - och då föredrar jag definitivt vår variant!!!


Det är flera deltagare på den här kursen som inte varit med tidigare, eller i alla fall inte på länge. KUL! Bl a Anna från Kalix, som också köpte en Feykir från Nina K samtidigt som jag köpte min Feykir. På Nina-kurserna brukade vi sedan alltid få rida samtidigt. Det var lite fiffigt - för varje gång Nina sa "Bra Anna!" eller "Bra på Feykir!" så kunde man ju ta åt sig! Och när hon kritiserade var det förståss andra Anna och Feykir det gällde... Men nu har andra Anna bytt häst och det var deras första kurs tillsammans. Hon fick BÖJA och BÖJA och BÖJA... "Välkommen in i gänget" säger jag!

Inga kommentarer: