tisdag 10 mars 2015

Smygsamling och WOW-tölt!!!

När vi kursade för Sylvia i söndags fick jag ju jobba väldigt mycket med att få Hamingja helt lösgjord i högersidan. Först i slutet av den andra lektionen lyckades jag helt med detta - och när jag sedan fick använda hörnen till att flytta ut bakdelen ett par steg fick jag uppleva en riktigt häftig bärighet i tölten!!!

Med förhoppningen om att få uppleva något liknande idag började jag därför med den övning som tillslut löste problemet i söndags: att först skritta henne på micro-volt i höger varv så att hon verkligen måste böja sig ORDENTLIGT i högersidan. Och när hon slappnade av helt där försiktigt öka tempot (och därmed också storleken på volten) aaaaaningen. Precis som i söndags innebar detta att vi kunde bibehålla lösgjordheten även på en riktigt liten volt i tölt.

När vi sedan "smög" ut på spåret medan jag vaktade noga så att hon inte ökade tempot samt "tänkte öppna" kunde vi även där bibehålla lösgjordheten. Och precis som i söndags räckte det med att flytta ut bakdelen ett par steg i varje hörnpassering för att få mycket bärighet och wow-känsla i tölten!!! Min FINA häst!!!

Varvade med vändningar för ytterhjälperna samt testade ibland att ställa om snabbt höger-vänster för att stämma av att hon inte börjat spänna sig något i nacken. Och bara njöt av den häftiga känslan!!! Det är så otroligt häftigt hur man kan åstadkomma en ökad grad av samling på det här sättet helt utan att skapa spänningar i hästen - nästan "i smyg"!!!

När jag köpte Lára upplevde jag att jag äntligen - efter alla år på hästryggen - faktiskt började lära mig lite om ridning! Och när jag sedan tog det tuffa beslutet att sälja henne var det för att jag insett att vi efter tre års intensiv träning kommit till ett slags platå tillsammans och att jag därför borde byta häst för att utvecklas vidare.

Men jag insåg också att det inte skulle vara lätt att hitta en ersättare eftersom Lára sett till att mina krav på nästa häst höjts REJÄLT... När jag nu får uppleva en sådan wow-känsla i tölten som på Hamingja idag känner jag bara SÅ tydligt att jag hittat rätt!!! Vilken ynnest att få chansen att utvecklas vidare tillsammans med (ännu) en så talangfull häst!!!

Jag hade förståss gärna fortsatt rida sådan wow-tölt läääänge - men lyckades faktiskt behärska mig och avsluta mitt i den häftiga känslan. Vi hade ju uppnått målet för dagens ridpass och istället för att riskera att börja förstöra så lät jag Hamingja varva ner i skrölt längs spåret. Och även fast hon inte var jättetrött gick det faktiskt riktigt bra att få henne att varva ner i ett lugnt tempo. Vi tar små steg framåt här och där!!! Totalt blev det bara 25 minuters ridning - men med tanke på att mina bihålor började "spöka" igen i söndags kväll och höll mig hemma från jobbet igår var det nog ändå ganska lagom!

Har kunnat konstatera att det är tillskottet med Kiselgur som får henne att matvägra - utan detta slafsar hon i sig kraftfodret med sin gamla vanliga aptit. Nu testade jag att istället tillsätta Biotin - som ju också ska vara bra för man och svans. Och detta var tydligen helt OK - för när fröken slafsat färdigt fanns det inget kvar i krubban för Lára att städa undan!

1 kommentar:

https://www.facebook.com/ofeigurmidro sa...

Du verkar ju vara SÅ duktig. Längtar också att få rida för duktiga tränare.
Ger också min häst kiselgur, men han äter det : )