torsdag 26 mars 2015

Hur allting började: Lady nr 1/5

Jag har blivit utmanad av en vän på Facebook att berätta om fem hästar på fem dagar. Och då måste jag ju börja med den som lade grunden till hela mitt islandhästintresse! Det var i slutet av 70-talet och jag hade ridit lektioner på stora hästar på gamla K4 i Umeå i några år när jag fick se denna lapp på ICA i Ersmark: "Ponnyn Lady söker ryttare 2 ggr/vecka..." Och "ponnyn" visade sig vara en helvit islandshästdam i 20 årsålder, en "slaktimport" från Island, vid namn Kajsa, som sålts här i Sverige som New Forestponny och det nya namnet Lady Mary, men som kallades Lady. 
Stackars Lady hade tyvärr hemska erfarenheter i bagaget... vilket visade sig bl a genom att det räckte att hon hörde en man skratta för att hon skulle bli så rädd att hon skakade och började svettas. Hon var otroligt lättskrämd och nästan varje ridtur vi gjorde under alla våra år tillsammans slutade med att hon tvärvände och skenade hem i panik... Men ändå älskade jag henne så oändligt mycket!
Hon reds som tregångare och jag vet inte om hon kunde tölta, för det var ingen av oss som hade en aning om hur man red tölt. En tjej i stallet besökte Island en sommar när hennes pappa jobbade där, kom hem och berättade om gångarten tölt. Hon trodde sig veta att man skulle "hålla in och driva på hästen samtidigt". Vi gjorde några försök utifrån denna vaga (och felaktiga) beskrivning, naturligtvis utan större framgång. Men det kan ju också ha varit så att Lady faktiskt tog några töltsteg ibland utan att vi förstod vad det var! 
Tyvärr har jag inte lyckats hitta något foto på denna häst - som trots sitt totalförstörda psyke satte så djupa spår i mitt hjärta att när dagen kom då jag bestämde mig för att köpa min första egna häst var det självklart att det skulle vara en islandshäst! Men lappen som startade allt hittade jag faktiskt bevarad i mitt fotoalbum!

Inga kommentarer: