söndag 15 mars 2015

Hamingja får en "rundsmörjning"!

"En fin och mycket rörlig häst!"

Idag fick Hamingja en "totalgenomgång" av Fysiopet-Tomas! (Även känd som Mr Ironman.) Han har gått igenom henne en gång tidigare men det var flera år sedan och då var jag inte med. "Jag mindes henne som en mycket rörlig häst - och det stämmer ju!" konstaterade han.

Efter att ha fotograferat henne med värmekamera samt känt igenom hela hästen med händerna konstaterade han att hon hade ett område på vänster sida, mellan korset och sadelläget (min beskrivning) där hon visade lite reaktioner. Efter massage och stretching av bakbenet mobiliserade han och då blev Hamingja ARG - samtidigt som det hördes ett tydligt knäpp när något som legat fel hamnat rätt igen!

Och direkt han släppt hennes bakben såg hon väldigt belåten ut - uppenbarligen var det skönt när allt åter låg där det skulle! När han gjorde samma sak på höger bak kom ingen sådan reaktion - allt var tydligen helt OK. Däremot hittade han en liten upphakning även i vänster fram - men där behövde han aldrig mobilisera utan den släppte så snart han började röra lite på hennes ben.

Som avslutning använde han en manick som nästan såg ut som en slagborrmaskin men tydligen fungerade som en kombination av Shock Wawe och massage. Förutom två punkter på vänster kors behandlade han också lite i nacken. Det senare visade sig bli populärt! Visserligen såg Hamingja först rätt skeptisk ut att få den mystiskt surrande maskinen så nära öronen... men snart slappnade hon av och hennes ansikte började istället uttrycka belåtenhet. Faktiskt såg hon riktigt besviken ut när han slutade!Tomas - som hade ett helt gäng Mariebäckshästar att gå igenom idag - konstaterade att tidpunkten var väl vald. Hästarnas kroppar påverkas alltid lite negativt av att gå med broddar och i halka menade han - och den här tiden börjar man dessutom ofta trappa upp träningen inför tävlingssäsongen...

Han upprepade att han tyckte Hamingja var fin i kroppen, rörlig och t o m i lagom hull! Men att den stora rörlighet hon uppvisar också medför en större risk för kroppsliga problem så det var VÄLDIGT bra att hon nu börjat tränas regelbundet och inte bara går och skrotar i hagen. Väldigt rörliga hästar behöver rejält med muskler på hela kroppen för att "hålla allt på plats" och minimera risken för framtida problem förklarade han.

Det problem han hittat i hennes vänstra kors såg han inte som något allvarligt - man får bara vara vaksam på att det inte kommer tillbaka gång på gång på samma ställe för då kan det vara något som inte står rätt till. Så det var en belåten matte som lät sin guldklimp gå tillbaka ut till gänget i hagen igen! 

Inga kommentarer: