fredag 11 november 2011

Töltande skabbräv



Äääääntligen är det lite kallare! När jag körde till stallet idag var det så vackert med all rimfrost på ängarna och i träden! Hade varit till Apoteket och köpt klorhexidinschampo samt en bakteriedödande salva till Lára, för att behandla hennes mugg (en hudinflammation). Förhoppningsvis ska det gå ganska snabbt att bli av med den, i o m att det ÄNTLIGEN frusit på! (Om det nu håller i sig.)

Innan ridturen borstade jag hennes ben noga och sedan klippte jag bort päls och hovskägg på alla ställen där jag kände mugg-knölar. När jag var klar såg hon ut som en skabbräv runt hovarna...! :-O  Bestämde mig sedan för att spara tvättandet till efter ridturen.

Började med att rida på ridbanan (m tunga boots på). Skrittade först på volt där jag böjde henne inåt för att få henne att länga halsen. Påminde mig själv om Sylvias tips från igår, att jag INTE skulle försöka korrigera när hon började skicka "bogar och bakdelar" åt alla håll utan bara hålla böjningen och invänta att hon slappnade av och nöjde sig med att "bara" skritta på volt med längd på halsen. Men hon hade tydligen gårdagens lektion i färskt minne, för idag var fanns inte minsta antydan till att skicka "bogar och bakdelar" åt något håll - det som annars är hennes bästa gren! Varvade sedan öppna och sluta i skritt på volten - även det kändes riktigt bra!

Så var det dags för lååååångsam trav på liiiiiten volt. Började i det lättare vänstervarvet och det gick riktigt, riktigt bra! Kunde hålla henne på volten med ytterskänkeln och ge många eftergifter på innertygeln och hon travade också riktigt långsamt! Duktiga Lára!!! I högervarvet blev det svårare förståss, jag fick jobba mer för att hålla nere både tempot och storleken på volten. Men jag försökte fokusera på att inte fastna i innertygeln utan belöna med eftergifter så snart jag hade chansen - och tillslut hittade vi ett läge där volten var så liten och traven så långsam att jag faktiskt fick driva lite för att hon inte skulle sakta av.

Var mycket nöjd när jag satt av och tog av henne bootsen. Sedan skulle vi få rida ut! Valde vägen bakom bommen och lät henne galoppera hela vägen bort till vändplanen. Först hade vi lite diskussioner kring vilken galopp det skulle vara... Jag sa höger, men det tog tre galoppfattningar innan hon höll med. Sedan saktade jag av då och då för att byta galopp och i fortsättningen höll hon med mig varje gång!

Uppe vid vändplanen brukar vi jobba på volt. Fast nu hade vi ju redan gjort det på ridbanan, så istället red jag upp på hygget och tog en stig in i skogen. Lára fick gå med hellång tygel och längde så trevligt både på halsen och steget i terrängen! När vi vände tillbaka igen tänkte jag att vi kunde trava, men Lára föreslog genast galopp istället. Och hon verkade så nöjd att jag inte hade hjärta att invända. Men det var några VÄLDIGT tvära svängar och i en av dem var det nästan så att jag flög av! :-O Har bara ridit på den där stigen ett par gånger tidigare, så jag var helt enkelt inte beredd när hon plötsligt svängde nästan 90 grader...

Tillbaka nere på vägen blev det tempoväxlingar i tölt på hemvägen. Det gick bättre och bättre - och avslutningen kändes riktigt bra! Då fick hon slappna av i trav sista biten hem. I stallet blev det sedan schamponering av benen. Schampot skulle verka 10 minuter, så hon fick äta kraftfoder under tiden. Hon hann inte äta allt då, utan det sista åt hon medan jag sedan kröp runt bland hennes ben och först torkade dem med handduk och sedan smorde bakteriedödande salva. Tur att hon inte har något emot att man grejar med benen!


Inga kommentarer: