lördag 12 november 2011

Stall eller skönhetssalong?!

Det är ett väldigt schamponerande och smörjande i stallet nu för tiden... Helt plötsligt uppstår köer till spolspiltan, något som annars bara brukar inträffa inför tävling. Och det är inte något gemensamt anfall av renlighetsmani, utan orsaken stavas förståss mugg. De flesta av stallets hästägare kommer bärandes på apotekspåsar...




I Láras beauty-box just nu: klorhexidinschampo. Masseras in på avsköljda ben och ska sedan få tid att verka 10 minuter innan man sköljer igen. Läste nyss på Agrias hemsida att man ska försöka få bort sårskorporna, eftersom bakterierna som är orsaken sitter under dessa. Och skorporna får man lättast bort när de börjat lösas upp av tvätten.

Hittills har jag gjort så att jag direkt efter ridturen blött Láras ben och schamponerat dem. Sedan har hon fått stå i stallgången och äta kraftfoder 10 minuter medan schampot verkar. Hon brukar bara hinna ungefär halvvägs med kraftfodret under denna tid. Så när jag sedan sköljt bort schampot får hon fortsätta äta i gången medan jag torkar benen så torra som möjligt med en handduk och klöser skorpor.




Sedan smörjer jag med denna bakteriedödande salva. Jag konstaterade idag att damen må se ut som en skabbräv runt hovarna - men det är VÄLDIGT mycket lättare att behandla muggen sedan jag klippte bort en massa päls och endel hovskägg. (Mugg beskrivs ofta som en inflammation i karlederna, men där har hon faktiskt inga skorpor alls, utan det är uppe på kotorna de sitter... Det verkar vara så för fler hästar i stallet också.)


Inga kommentarer: