lördag 19 november 2011

Atlikurs - SÅ BRA!!!



Mattes lilla ängel är redo för dagens första lektion! 

Oj, oj, oj vilka suveränt bra lektioner jag ridit idag! Det känns verkligen som att jag är något viktigt på spåret nu!!! Idag var det kallare igen - nu 7 minusgrader och verkligen stenhårt på ridbanan. Därför blev upplägget på lektionerna lite annorlunda än vanligt - Atli ville inte att vi skulle utsätta hästarna för mer än ett par varv i trav på volt. När vi jobbat med att länga halsen i skritt på volten fick vi göra samma sak i trav, fast redan efter 2-3 varv övergå till att trava längs spåret istället. Jag fokuserade på att Lára skulle trava så långsamt som möjligt, eftersom vi precis har börjat lära oss det. Men då tyckte Atli att hon inte fick den längd på halsen som han ville se, så jag fick släppa fram henne lite mer, även om det innebar ett lite högre tempo.

Sedan fick jag övergå till att träna det svåraste jag vet: samlad skritt. Har tyvärr alltid hamnat i läget att hela jag spänner mig när jag ska rida samlad skritt - och då får man aldrig någon lösgjord häst! Nu skulle det dessutom vara samlad skritt med ordentlig längd på halsen och STORA eftergifter på tyglarna. Först gäller det ju att få koll på tempot. Så snart man börjar korta tyglarna vill ju Lára springa! Eller i alla fall gå snabbt! Atli styrde upp det hela genom att en stund helt enkelt gå framför oss längs spåret - för att jag skulle vara tvungen att rida tillräckligt långsamt.

Han påminde även om hur jag skulle krama på tyglarna för att locka fram längden på halsen - och då ge STORA eftergifter. Och succesivt var det som att jag faktiskt började få lite kläm på det där - och klarade att göra det UTAN att förvandlas till järnspett! Fick ägna större delen av lektionen till detta så oerhört nyttiga arbete. Precis vad jag behövde!!!

Fick även prova att göra några övergångar till tölt, med bibehållen samling och även då gick det betydligt bättre än tidigare att få längd på halsen! Duktiga, duktiga Lára!!!






Lára kör mental uppladdning inför lektion nr 2. Visst ser hon fokuserad ut?! ;-)

Inför dagens andra lektion hoppades jag att vi skulle få fortsätta att jobba med den samlade skritten - känslan att jag "är något på spåret" gjorde mig ju ivrig att fortsätta! Och det fick jag också göra! Först när jag började korta upp tyglarna drog hon som vanligt iväg i tempo - och då påpekade Atli att jag i det läget hamnar med vikten framåt. "Bromsa upp din kropp så bromsar du upp hästen!" sa han. Det ska jag försöka tänka på i fortsättningen!

Fick också börja med en diskussion med henne kring hur långsamt vi faktiskt skulle skritta, innan jag kunde gå vidare och börja samla samt be om längre hals. Efter en stund gick det riktigt bra! Fick sedan göra samma sak i tölt - först längs spåret och sedan några varv på volt runt Atli. Och det gick verkligen riktigt, riktigt BRA!!! Vi fick rejält med beröm av Atli och matte var SÅ stolt över sin duktiga häst!!!

När vi sedan skulle göra samma sak i vänster varv var det lite svårare... till dess Atli gjorde mig uppmärksam på att hon sköt ut vänsterbogen. (Jag har en tendens att glömma att hålla koll på den - har uppenbarligen mitt mesta "bogfokus" på den högra. Men det gäller förståss att ha BÅDA på plats!) När jag väl blev uppmärksammad på problemet och åtgärdade det genom att ställa henne mer inåt, så gick det riktigt bra i vänster varv också!

Efter lektionen fick jag mer beröm av Atli! Han sa att det visserligen inte går så jättefort framåt, men om han jämför med när jag började rida för honom för ett antal år sedan så tycker han att jag utvecklats jättemycket i min ridning! Gissa om jag blev glad åt att höra det?! "Och nu är du verkligen något på spåret också, sa han, så nästa gång jag kommer hit förväntar jag mig att du rider samlad tölt på helt lös tygel"! Så nu vet jag vad vi ska träna på i vinter alltså! (Gissar att nästa Atlikurs blir i mars.) 

Känner mig SÅ nöjd med dagens lektioner! Särskilt som kroppen inte alls ville vara med mig i morse... Men jag tog en av de smärtstillande tabletter som jag måste spara till nödlägen - och ridkurs är förståss ett sådant - och det hjälpte verkligen! Nu bara längtar jag till i morgon när jag får rida MER!!!

Älskade Johan kom föresten ut till Mariebäck i det kyliga vädret och fotade under min första lektion. (Vid den andra var det för mörkt.) "Så trist, knappt någon action!" tyckte han om all den samlade skritten. Våra meningar gick isär där alltså! (Lára brukar ofta liva upp det hela med några små levader när man börjar kräva samling - men det gjorde hon visst undan igår...) När jag hunnit titta igenom bilderna kommer det förståss några här!

Inga kommentarer: