onsdag 30 oktober 2013

Vi "småtöltar" med boots


När jag kom till stallet efter jobbet idag var det bara +2 grader och dessutom isande vindar... verkligen inget UAE-väder! MÖRKT var det också - nu skulle det gärna få komma lite snö så att vi fick lite upplysning i tillvaron! Men Lára lät sig förståss inte nedslås av sådana bagateller utan var lika positiv som vanligt!

På senaste Atlikursen frågade jag hur jag ska göra för att i framtiden kunna använda viktboots på Lára på tävling - för att förhoppningsvis få lite större rörelser. I dagsläget är hon nämligen så känslig att t o m lätta skyddsboots på 70 gram ger min annars så taktsäkra häst problem med takten i tölten... Jag undrade om jag skulle börja med att använda bootsen korta stunder och sedan succesivt öka tiden - men han tyckte tvärt om.  D v s att jag skulle rida med dem varje dag i flera veckor - för då skulle hon tillslut vänja sig så att hon inte längre blev störd av att ha dem.

Eftersom ridunderlaget ändå brukar vara som allra sämst så här års, innan någon snö kommit som "mjukar upp" den oftast hårdfrusna marken, tyckte jag det var en lämplig period att dra igång denna "bootsträning". Då kan jag ju känna att vi ägnar oss åt något riktigt, riktigt nyttigt även när underlaget som idag gjorde att vi mest låg i gränslandet mellan skrölt och tölt, ute längs spåret på ridbanan, för att inte fresta för mycket på Láras ben. Eller är ute längs vägen och "småtöltar" i lugnt tempo på de sträckor där underlaget är mest OK.

Förutom "småtölt" tränade vi även på galoppfattningar ur halt i båda varven - även detta är OERHÖRT nyttigt! Eftersom det är det första galoppsprånget som bygger upp hästen mest gäller det ju att få så många "första galoppsprång" som möjligt! I vårt fall handlar träningen också mycket om att bibehålla längd på halsen i fattningen och de efterföljande sprången - något som är betydligt svårare i höger varv. Även här något vi behöver jobba vidare med alltså! Perfekt - eftersom vi tycker det är så roligt att träna båda två! 

Inga kommentarer: