måndag 21 oktober 2013

VVIP och alkohollicens!

 Här i Förenade Arabemiraten (UAE) kör nästan alla runt i nya, STORA bilar - oftast SUV:ar. Eva har precis köpt bil - och det blev en Volvo XC60 trots att Volvo annars är ganska ovanliga bilar här. Men tidigare har hon i alla år kört runt i en Volvo Amazon, så förändringen blev väl ända tillräckligt stor utan att hon dessutom behövde byta bilmärke!

 Jahili fort - en av sevärdheterna i Al Ain. 

Eva jobbade dagtid idag, så till skillnad mot oss fick hon stiga upp vid första böneutropet vid 5-tiden på morgonen. Johan och jag tog sovmorgon och bestämde oss sedan för en promenad i omgivningarna. Inte det smartaste beslutet vid en temperatur på 39 grader i skuggan... så det blev en kort promenad! Vi kände oss dessutom ganska "mosiga" efter resan så i väntan på att Eva skulle komma hem från jobbet tillbringade vi tiden i hennes luftkonditionerade lägenhet med att planera för de kommande dagarna här.

Evas kollega och gode vän Stix, är också en av de svenskar som jobbar här nere. På kvällen tog han och Eva med oss till en arabisk restaurang där vi avnjöt en rad lokala specialiteter. 

 ...och som synes hade vi väldigt trevligt - vilket man väl inte kan undvika i det sällskapet!!! Vi fick höra många intressanta berättelser om de kulturkrockar det innebär att som svensk bo och arbeta här nere. Al Ain är en stad som ligger inom emiratet Abu Dhabi (vilket alltså både är namnet på emiratet och på den största staden.) Abu Dhabi är i sin tur det största av emiraten och den högste ledaren bor i Al Ain, vilket också innebär att han flyger från den flygplats där Eva jobbar.

Han och de andra schejkerna räknas som VVIP och Eva berättade bl a om hur all annan trafik på hela flygplatsen (vilken är MKT trafikerad) stängs ner minst en timme innan han ska ut och flyga. Då är det bara att sitta och vänta till dess man ser hans bilkaravan komma körande längs vägen genom öknen... Först ca en timme efter att hans plan lyft får övrig trafik komma igång igen - ifall han av någon anledning skulle behöva vända tillbaka.

Som emiratier får man inte köpa/dricka/inneha alkohol. Det kan man däremot få som utlänning - om man sökt och beviljats alkohollicens vill säga. Sedan en av Evas utländska kollegor - utan alohollicens - druckit vin på en av de få restauranger som serverat sådant och sedan blivit tagen av polisen när han lämnat restaurangen har arbetsgivaren uppmanat alla att ansöka om alkohollicens. Det kan nämligen räcka med att man av någon anledning blir stoppad av polisen när man är ute och kör och någon i bilen har en vinflaska med sig för att man ska åka dit. När man ansöker om licensen får man även rapportera in vilken lön man har - för det styr hur mycket alkohol man får köpa. 

2 kommentarer:

TheMalin79 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
MalinS sa...

Oj vad intressant med alkohollicensen! Och även det andra! Udda land för oss från Norden