tisdag 19 februari 2013

Träningen som njutning

Idag tränade vi vidare på övningarna från lektionen förra torsdagen. Det är ju verkligen inte helt lätt att övertyga Lára om finessen med att trava lååångsamt på volt med böjd hals... hon försöker istället tipsa mig om att man faktiskt kan göra samma sak med RAK hals - f f a i höger varv. Och böjer hon halsen så luras hon gärna genom att samtidigt skjuta ut högerbogen och/eller öka tempot.

Har ju tränat på detta två gånger tidigare också, men då red jag bara korta pass. Idag blev det lite längre och uppenbarligen lyckades jag "komma åt" henne bättre/hindra henne från att fuska med ytterbogar och tempo för i slutet av dagens träningspass fick jag faktiskt DRIVA ordentligt i traven, precis som på lektionen. M a o fick hon verkligen ta i och arbeta! Och jag med alltså!

Men svettiga ridpass har ju visat sig ge smärtlindring till mig - så det är ju perfekt! Läste nyligen en artikel i Amelia om hur man skulle skaffa sig "flow" i träningen och få den att bli en njutning. Experten som uttalade sig menade att en viktig del var att bortse från yttre mål (t ex att man tränar för att springa ett visst lopp eller för att gå ner i vikt) utan istället fokusera på träningen som ett mål i sig.

Jag måste säga att jag tycker det är precis tvärt om! Jag tycker vart enda svettigt ridpass är en njutning - det ger verkligen en känsla av "flow" (förutom smärtlindringen alltså). MEN det tror jag är just för att jag inte alls tänker på det som TRÄNING för mig - utan som att jag tränar/utvecklar Lára samtidigt som jag lär mig rida henne bättre. Att det faktiskt innebär träning/motion för mig är en bonus som jag aldrig tänker på medan jag rider - det har jag helt enkelt inte tid med.

Slutsats: Vill du uppleva "flow" och känna träningen som en njutning: rid islandshäst!!! 

3 kommentarer:

MalinS sa...

Jag ÄLSKAR ditt sätt att beskriva saker! Just Love it!

Anna sa...

TACK Malin!!! Det värmer verkligen!!!

Anna sa...

...och kolla även vad jag skrivit ang din andra kommentar igår. (Jag har visst tjatat om arabhästarna i flera inlägg, så det var ett annat du kommenterat i förra gången. Den gamla kommentaren finns alltså kvar - trots att den förståss borde censurerats i o m att Eva faktiskt läser bloggen! ;-)