söndag 10 februari 2013

Busig köttbulle står för underhållningen!


Igår red Eva Lára för näst sista gången innan hon (alltså Eva, inte Lára) flyttar till Förenade Arabemiraten. Det blev ett utmärkt tillfälle för Eva att passa på att frysa ordentligt, för det lär hon ju inte få uppleva så ofta där nere... (Om det inte är alldeles FÖR bra aircondition förståss...!)

Men idag var det min tur att rida igen! Och jag kunde konstatera att det var ONÖDIGT effektiv "aircondition" ute idag... visserligen bara -12 enligt termometern, men vinden "hetsade minusgraderna att anfalla" som Jo Nesbö så träffande beskrivit saken.

Precis som i fredags fortsatte jag att träna på övningarna från lektionen i torsdags, på ridbanan. Lára måste tycka att jag "snöat in" på ridbaneträning nu på slutet - men å andra sidan hade jag ju innan dess "snöat in" på uteridning så vi har ju en hel del att ta igen! (Vilket om inte annat blev VÄLDIGT tydligt under lektionen för Sylvia i torsdags...)

Idag var det först fokus på att BÖJA på minivolter i skritt. OERHÖRT nyttigt för mig också: att inte glömma bort ytterhjälperna trots att innerhanden samtidigt måste klara att vara oerhört rörlig så länge Lára går emot bettet för att sedan blixtsnabbt ge STOR eftergift så snart Lára slappnar av och gör rätt.  Det räcker ju tyvärr att tappa stödet på ytter någon sekund för att "fröken gångjärn överallt" ska hitta "kryphålet" och utnyttja det. Att det kommit någon cm nysnö på ridbanan sedan igår gjorde ju dessutom att varje avvikelse från voltspåret avslöjades oerhört tydligt...

När jag övergick till samma övning i lååångsam tölt upptäckte jag att det var oerhört effektivt att smacka till en gång så snart jag kände att Lára "drog åt handbromsen" för att förbereda en stegring. För direkt blev det en "oerhörd sprutt" på bakbenen - som inte bara fick henne att glömma stegringen utan även gav lång hals och eftergift fram. Upplevde att effekten blev betydligt bättre med smackningen än om jag försökte öka drivningen mycket istället.

När jag tyckte det fungerade bra på minivolterna testade jag att tölta långsamt längs spåret i höger varv - men då ville hon direkt bita tag i bettet på högersidan och skjuta ut högerbogen. (Varför hon den senaste tiden föredragit VÄNSTER galopp trots att hon nu så ihärdigt skjuter ut högerbogen i alla andra sammanhang övergår mitt förstånd... Någon annan som har en förklaring?!) För att försöka komma till rätta med detta lade jag in minivolter här och där - ibland med utåtställd häst för att verkligen se att jag kontrollerade ytterbogen. Atlivändningar och att sidföra ett par, tre steg åt gången varierade vi också med.

Även i skrittpauserna fokuserade jag på högersidan genom att skritta på stora volter i höger varv och "vibrera" högertygeln till dess hon slappnade av och böjde i innersidan. Och tillslut började allt detta "böjande och bändande" ge resultat! Avslutade då själva träningspasset med trav på minivolter innan jag travade- och skrittade av henne.

Under andra halvan av vårt träningspass kan man säga att vi även fick träna på att FOKUSERA, både Lára och jag... Sylvia kom nämligen och longerade Olivias shettis Kippy, då han varit busig och börjat bocka när Olivia skulle rida. Och han hade definitivt överskottsenergi att göra av med, för som han skuttade där i änden på longerlinan..! Tänk er världens sötaste lilla köttbulle, med ett par sprattlande ben i var ände - som försöker göra små bocksprång...!!! 

Inga kommentarer: