fredag 2 januari 2015

Lätt att missa drivningen på en häst med framåtbjudning i MASSOR...!!!


Lång överlinje kräver MYYYYCKET drivning!!!

Idag red Adina ut på Lára igen! Adina är ju så härligt ambitiös (precis som Lára!!!) och efter senaste ridpasset hade hon lite funderingar på hur hon skulle få Lára att länga halsen mer i tölt utan att hon går över i trav. När jag själv red igår passade jag därför på att "känna efter" hur det är jag gör egentligen - och kunde snabbt konstatera att det är DRIVNINGEN det handlar om!

Med en häst som har så oerhört mycket framåtbjudning som Lára har är det lätt att glömma drivningen - för man vill ju oftast inte att det ska gå ÄNNU fortare... Men för att få den trevliga tölten med lång överlinje behöver hon ta i betydligt mer med sin bakdel än när hon "töltar på autopilot" (med kort hals och sänkt rygg, som hon ju faktiskt gjort större delen av sitt liv). Så ju längre överlinje man vill ha i tölten desto mer måste man driva! Men självklart samtidigt fånga upp energin med små förhållningar, för man vill ju visserligen att hon ska ta i mer med bakbenen men inte att hon samtidigt ska öka tempot.

Och efter mina små tips kring detta hade det visst fungerat bättre för Adina idag! Sedan måste de ju få chansen att lära känna varandra också - Adina har ju bara hunnit rida Lára ett par gånger ännu. Men hon ser redan fram emot att förhoppningsvis få rida lektion för Sylvia snart. Och det ser jag också fram emot att hon ska få göra - för det är så ROLIGT att rida lektion på en häst som har så lätt för sig som Lára har! Och dessutom är ju Sylvia proffs och kan ju förklara allt SÅ mycket bättre än vad jag kan!!!

Själv har jag - förutom ett besök på vårdcentralen - tagit det MKT lugnt idag. Blev faktiskt rätt hängig igen efter ridningen igår... Det blev visst större påfrestning på kropp och hjärna än jag trodde. I morgon har jag kvällsfodringen, så då fokuserar jag nog på att orka med den. Men på söndag hoppas jag att det åter är dags att äntra Láras sadel igen! Fortsätter att satsa på henne ett tag till eftersom hon dels vantrivs så med att inte bli riden och dels att det inte behöver innebära samma fysiska ansträning att rida henne som att rida Hamingja. Men jag ser verkligen fram emot att avbryta Hamis egenhändigt fixade jullov så snart som möjligt!!!

Inga kommentarer: