lördag 31 januari 2015

Härliga häst (-ar)!!!

Hamingja och jag "bondar"!!!

Som tur var blev gårdagens hotande halsfluss bara en tillfällig svacka - den hade väl ingen chans när jag dundrade till med både vitlök och ingefära i massor - så redan igår kväll var sväljfunktionen åter och besvären "bara en vanlig förkylning". Alltså inget som kunde hindra mig från att rida kurs för Sylvia!!!

Eftersom min hälsa varit risig så länge hade jag bara bokat in mig för en halv kurs - d v s en ridlektion per dag. Idag hade vädrets makter bestämt sig för att ge alla stackare i "snösvängen" - som verkligen fått slita de senaste dygnen - om inte en paus så i alla fall en chans att komma ikapp lite. Men i morgon ska det visst börja vräka ner igen, så därför var den planerade tvådagarskursen ändrad till en endagars. 

När jag körde till stallet kunde jag konstatera att plogvallarna verkligen är galet höga överallt! Och på lilla grusvägen visade det sig att plogbilen dessutom bara haft tid att köra åt ena hållet ännu, d v s bara en bilbredd... Jag var VÄLDIGT glad att jag aldrig behövde få möte under dessa kilometer och hade full förståelse för dem som avbokat kursen för att inte behöva köra med hästtransport idag!!!

Framme i Mariebäck kunde jag konstatera att Janne jobbade för fullt med att röja undan snö. Bl a hade han skottat upp ett område närmast grinden i alla hagarna - så att hästarna inte skulle behöva gå med snö upp till magen! Lille Kippy var nog extra glad åt det - för upp till magen på islandshästarna betyder ju en bra bit ÖVER hans rygg!!! Jag skulle inte rida min lektion förrän kl 14, men var där tidigare eftersom det var min uppgift att lunchfodra hästarna idag. Passade dessutom på att lägga en yllefilt på Hamingja för att all is hon hade i pälsen skulle hinna smälta tillräckligt för att kunna borstas bort innan det var dags att sadla.

Nu var det två månader sedan vi var på ridbanan senast, så jag räknade med att min ambitiösa dam skulle vara lite speedad i början. Dessutom hade någon ställt en slangvinda (för stängseltråd) vid grinden till ridbanan och det var ju bara TUR för mig att jag har en så oerhört modig häst att hon trots så tydlig fara för eget liv ändå vågade passera förbi... Så än en gång blev det tydligt hur bra det är med ett konsekvent system: att vi utifrån Atlis instruktioner alltid börjar (och avslutar) lektionerna på samma sätt, så att hon känner igen sig och snabbare kan varva ner! 

Efter den inledande skritten på volt, där hon ganska snart vågade sträcka ut så att nosen nästan nuddade backen, fortsatte vi med skrölt. Jag fick då instruktionen att rida henne utåtställd samtidigt som jag då och då gjorde ett ledande tygeltag på innertygeln. Ett försiktigt ledande tygeltag ska kanske tilläggas - för jag får hela tiden försöka förklara för henne att "de ledande tygeltag som inte dödar, härdar!" 

Vi hade börjat med denna övning i höger varv och jag fick jobba ganska länge innan hon tillslut började slappna av och runda sig i innersidan. I andra varvet var det lättare - bara jag parerade lite med innerskänkeln så att hon inte bara "välte" inåt. När jag sedan fick varva detta med att vända runt henne m h a ytterhjälperna gick det mycket bättre åt höger än åt vänster. Sylvia påpekade att jag inte får falla framåt i vändningen och då insåg jag att det var detta som hela tiden hände när jag skulle vända åt vänster. Istället skulle jag förståss göra tvärt om: lägga vikten lite bakåt samtidigt som jag tog med henne runt m h a ytterhjälperna - precis som jag faktiskt gjorde i högervändningarna. Det är ju fördelen med en välskolad häst: om bara jag gör det jag ska så gör hon också det hon ska!!!

När vi började tölta längs spåret ville Hamingja ändå inte riktigt slappna av i nacken utan det fanns ett litet motstånd i högersidan, så Sylvia uppmanade mig att böja henne lite omväxlande höger-vänster ett par gånger vilket snabbt hade effekt. "Tänk på det framöver - även när du rider ut - att då och då krama höger-vänster för att stämma av att hon verkligen är helt avslappnad i nacken! Och om om inte är det kan du behöva böja lite mer, precis som nu!" 

Jag fick fortsättningsvis lägga in volter och Atlivändningar m h a ytterhjälperna för att "smyga in" lite mer samling i tölten utan att bygga upp några spänningar i henne. Samt rida "kringelikrokar" över ridbanan m h a vikthjälperna för att träna följsamheten ytterligare. Sylvia sa att Hamingja såg riktigt fin ut på slutet - och det var ju jätteroligt att höra!!! Då har jag ju inte hunnit förstöra allt för mycket ännu i alla fall!


Jag red min lektion tillsammans med Agnes på Saeta och det var faktiskt den tredje hästen Agnes red idag! Först hade hon nämligen ridit ut på Sylvias Hrissla och sedan blev det en sväng bort till sjön med Lára! The Queen var SÅ nöjd över att ha fått komma ut på ridtur! Och då behövde ju inte jag heller ha dåligt samvete över att jag ville spara på mina krafter och bara rida Haminga! 

Inga kommentarer: