söndag 22 februari 2009

Svenskarna sedda "utifrån"




Johan var ute igår för att försöka fånga "snöstorm" på bild - jag tycker han lyckades riktigt bra!


Det är ungefär samma väder idag...och eftersom jag ordinerats att hålla mig i stillhet för att "vila" operationsärret har jag ägnat mycket tid till internet och (pappers-) DN idag. Den senare har bl a ett intressant reportage där fyra utländska betraktare får berätta om vad de anser vara typiskt svenskt.

En 22-årig kinesiska, som flyttade till Sverige som 15-åring för att föräldrarna fick jobb här, säger t ex att synen på mat skiljer sig mycket från i Kina. När hon i Kina möter en kompis frågar de ungefär: "Har du ätit?" medan man här i Sverige frågar: "Hur mår du?"


En 51-årig engelsman som flyttade hit 1988 tycker att det är en alldeles speciell upplevelse att komma hem till en svensk på middag. Först ska det gås "husesyn" - då man t o m går in i sovrummet. "Inför en middag städar svensken febrilt överallt, t o m inne i skåpen. Och så ställs det fram värmeljus överallt. Alla svenskar älskar ljus." Det mest roliga med oss svenskar tycker han ändå är att vi kan ha servetter med svenska flaggan - att torka sig om munnen med. "Kan du tänka dig en amerikan göra det med amerikanska flaggan?"


Den 30-åriga fransyskan som bor i Sverige sedan 1999
säger så här: "Svenskarna bryr sig om varandra på ett sätt som fransmän inte gör. Det är roligt att man kan hitta borttappade handskar i träden som folk har satt upp för att någon ska återfå dem. I Frankrike skulle man aldrig komma på tanken att någon skulle gå tillbaka samma väg igen för att leta."


Slutligen har man intervjuat en 24-årig grek som flyttade till Sverige 2008. Han säger: "Det hänger ihop att bussarna alltid kommer i tid, att alla betalar skatt, att lönerna är höga och folket hälsosamt.... Det finns en massa regler för allt." Men även om han tycker att detta är bra tror han att många svenskar blir uttråkade och deprimerade av detta. "Om allting är välplanerat har man ju inget spännande att se fram emot."


Jag tycker det är intressant att höra hur man kan se på Sverige och oss svenskar när man kommer utifrån! En gång i tiden var det en indisk engelsklärare på Umeå Universitet som skrev krönikor i en av lokaltidningarna varje vecka om de kulturkrockar han upplevt när han flyttade till Sverige. Han kom även till min gymnasieklass under en engelsklektion och berättade bl a att han först trott att alla bilar i Sverige gick på el - eftersom de hade en sladd där fram! (Motorvärmare behöver man förståss inte i Indien...) Den största chocken hade definitivt varit när han duschade på simhallen och det plötsligt kom in en kvinnlig städerska i herrarnas duschrum! Nu frågade han klassen om det möjligen var så att det var en manlig städare i kvinnornas duschrum. När vår ordinarie engelsklärare sa: "Maybe men don´t clean..." blev det blixtsnabba svaret: "I would!!!"

Inga kommentarer: