lördag 21 februari 2009

En HELT annan häst!


När jag steg upp i morse var det 24 grader varmare än i onsdags - d v s bara fyra minus! Blåste däremot rejält, så det kändes ju inte direkt skönt ute... Som tur var behövde jag INTE rida den där trista, superspända "giraffhästen" från igår! Hade bestämt mig för att rida på ridbanan för att kunna böja igenom honom ordentligt och på så sätt förhoppningsvis få honom att slappna av lite bättre. Blev faktiskt rejält förvånad när han direkt skrittar iväg med långa, energiska men avslappnade steg, sträcker ut halsen nedåt och frustar! De tog nog fem minuter innan jag hämtat mig från chocken och kunde börja rida ordentligt! (Jag som t o m övervägt att INTE rida idag, eftersom jag haft en dåligt natt och kände att jag inte skulle orka med honom om han betedde sig som igår. Tur att jag ändrade mig!)

Red mycket böjda spår med ledande tygeltag och försökte böja honom runt innerskänkeln. Dessutom mycket framdelsvändningar. Ibland "Kyras ABC" ("fyrkantig" volt med framdelsvändning i hörnen) fast då och då överraskade jag honom genom att göra framdelsvändningen åt andra hållet istället och sedan börja på en ny fyrkant. Eller också göra framdelsvändning ett helt varv runt. Feykir var riktigt fokuserad på mig faktiskt!

Red trav på volter och böjda spår. Jag håller med Eva - det är INTE lätt! Man måste verkligen DRIVA hela tiden, tappar man bakdelen en sekund så tappar man traven! Samt hålla stödet på yttertygeln. Det mest kritiska är just när man byter riktning - så jag försökte göra det nästan hela tiden. Om man ridit på volt till vänster och ställer om till höger vill han välta inåt istället för att böja sig i sidan, och går samtidigt över i grisepass... Det gäller verkligen att både vara stadig på nya yttertygeln och direkt böja honom ordentligt runt den nya innerskänkeln. Nästan tänka innerskänkel innan jag ställer om till höger! Men vi har ju jobbat väldigt mycket med detta under hösten, Feykir och jag, både på ridskolan, Atlikurserna och själva, så det gick ändå rätt hyfsat.

Avslutade med att låta honom sträcka ut i lägre form i traven och samtidigt driva i varje steg så att han verkligen skulle jobba med ryggen, innan jag skrittade av genom att rida böjda spår i kringelikrokar över ridbanan. När jag satt av var jag VÄLDIGT glad över att ha fått rida den här hästen idag, istället för den där frustrerande stress-giraffen jag satt på igår! Så den här är betydligt dyrare...

Inga kommentarer: