onsdag 25 februari 2009

Läktarryttare

...har jag varit idag. Eftersom jag är "justerad" i mitt operationsärr, hade jag avsagt mig kvällens ridlektion. Men eftersom Eva skulle ta mig plats - och rida Feykir - så bestämde jag mig för att ändå åka ut och titta.

När jag kom till stallet träffade jag Sylvia och förklarade då att jag skulle övervaka så att Eva red ordentligt. "Så du tänker sätta lite press på henne!" skrattade Sylvia. Sedan insåg vi båda att i så fall hade jag valt fel person... "Stressa en flygledare den som kan!"

Det var fem ekipage som red ikväll, på vår ridgrupps första lektion för terminen. Två som ridit i vår grupp tidigare har bytt till en annan dag, medan vi istället fått "förstärkning" med Elisabeth som nästan bor granne med mig, som ridit på måndagarna förut. Fast just i kväll fick då Eva ersätta mig. Jag behövde ju inte titta lång stund för att konstatera att det var fyra rätt så trevliga hästar - och en alldeles fantastiskt vacker!!! Jo, jag är ju HELT opartisk! ;- )

När de skrittat igång en stund var det dags att börja böja. Först göra one rein-stop ett antal gånger åt båda hållen och sedan rida serpentiner där de böjde hästarna i riktigt tvära böjar. Om hästen inte ville ge efter i sidan fick de göra en volt och sedan fortsätta med serpentinerna.

Nästa steg var att skritta längs spåret och först ställa hästen lite snabbt fram och tillbaka. Sedan ställa ordentligt inåt och om hästen gick emot bettet skulle de "agera inspänningstygel" genom att hålla kvar handen helt stilla och driva mer med innerskänkeln till dess hästen slappnade av och sökte sig nedåt. Sedan ställa utåt och göra på samma sätt. Handen skulle alltså vara stilla, det var böjningen och innerskänkeln som skulle få hästen att söka sig nedåt.

Sedan fick de göra samma övning i tölt. De hann knappt börja förrän Feykir flåsade som en blåsbälg. Men det var ju VARMT idag - runt noll - och även om han delvis är klippt har han ju så TJOCK päls i övrigt. Hörde sedan av Eva att han blivit varm bara av att stå i stallet innan lektionen! Och nu skulle han alltså springa också! De jobbade på med att ställa inåt resp utåt - precis som i skritten - och det såg riktigt trevligt ut! De fick några skrittpauser - "vi rider intervaller, eftersom hästarna inte är riktigt igång efter vintervilan!" sa Sylvia. Det var nog Feykir glad för! Efter ett tag började Feykir bli trött och takten blev sämre, men när Eva ökade drivningen blev det bättre igen.

Efter ny skrittpaus fick de trava på liten volt. Det är ju INTE lätt! Trots att jag och Feykir ägnade större delen av hösten till detta tycker jag fortfarande det är svårt - Feykir behöver så mycket stöd och det gäller att ha rätt timing varje sekund! För Eva var det ju premiär med detta under förra veckans lektion så hon fick verkligen jobba! "Men han växlar mellan trav och tölt idag - det blir inte grisepass, som förra veckan!" uppmuntrade Sylvia. Avslutningsvis fick de trava längs spåret och känna sig lite duktiga!

Efter lektionen avslöjade jag för Eva att jag sett fyra helt OK ekipage - och ett alldeles fantastiskt. Hon förstod direkt vad jag menade! ;- )

Jag blev ju förståss VÄLDIGT ridsugen av att stå och titta på så där. Men samtidigt var det väldigt intressant att för en gångs skull se min häst bli riden. Man får ju en extra dimension då faktiskt, när man får SE det man i vanliga fall bara KÄNNER! Men nästa vecka vill jag definitivt inte avstå min lektion - JAG VILL RIDA!!!!!

Inga kommentarer: