lördag 11 april 2015

Jag tar till det TUNGA artilleriet!!!

Vi TRAVAR!!!

Efter gårdagens långtur (definitivt klassad som "marathon" i Hamingjas värld!) borde hon väl egentligen fått en vilodag idag... MEN jag ville absolut försöka mig på travövergångar m h a TUNGA boots så snart som möjligt. Och då borde det väl dessutom bara vara en fördel om hon var trött i "töltmusklerna"?!! Travmusklerna har hon ju låtit vila ett bra tag nu så där har vi definitivt INGEN risk för överträning...

När jag dessutom hunnit analysera gårdagen och f f a "övergången" till trav efter hennes vansinnesgalopp nerför backen ut från byn, så var det när jag tillslut lyckades böja henne i högersidan som jag kunde återta kontrollen. Och denna böjning i högersidan gjorde alltså inte bara att hon inte längre var för stark utan också att hon gick över i trav. DEFINITIVT läge att kombinera Sylvias två tips: tunga boots OCH rida på volt. 

Innan jag gjorde i ordning henne för ridningen provade jag ett täcke, som visade sig vara för stort och därför förpassades till min "sälja på loppis-hög". Tydligen blev hon statisk i pälsen när jag drog av täcket, för när jag sedan kom med min "mirakelskrapa" i metall för att ge vinterpälsen en omgång och Hamingja som vanligt ville nosa lite nyfiket på den fick hon en REJÄL stöt! :-O Stackarn blev ju förståss JÄTTERÄDD...!!! Men vilken otrolig tur att detta ändå hände först nu och inte i början när hon fortfarande var rädd för mig även i stallet - nu räckte det med att jag pratade lugnande med henne en liten stund för att hon skulle våga slappna av igen.

Satsade sedan på ett par 240 gramsboots (vad jag vet har hon aldrig haft några tyngre än 165 gram på sig tidigare så dessa måste ju definitivt klassas som "tunga"). Började sedan vårt träningspass på ridbanan, vilken till drygt hälften fortfarande är täckt av (mkt porös) is och snö. Den närmaste volten var bar men fortfarande rejält blöt och "tung" - alltså precis vad jag ville ha just nu! 

När vi skrittat runt spåret en stund (och överlevt konfrontationen med en "mördarsnöhög" otäckt svart av grus vid ett av de bortre hörnen) var det så dags för dagens "mission". Jag skrittade på en visserligen hyfsat stor volt i geggan, men såg till att ändå "vika ihop" henne ordentligt i innersidan. När hon slappnade av i böjningen tryckte jag tummarna lätt mot manken, lättade lite i sadeln och sa "TRAAAVA!!!" samtidigt som jag ökade drivningen. OCH HON TRAVADE!!! 

Efter några varv trav med MYCKET beröm saktade jag av och gjorde ett nytt försök  TRAV IGEN!!! Några försök senare slarvade jag dock lite med böjningen i halsen och då töltade hon istället. Men genom att då göra volten microliten fick jag henne att gå över i trav. Ytterligare ett antal lyckade övergångar senare bestämde jag mig för att höja svårighetsgraden genom att lämna ridbanan. 

I korsningen nere vid bilvägen gjorde jag en volt med mkt böjning i halsen och kunde då åter göra en övergång till trav! Red mot Avan och gjorde massor av övergångar. Ett par utan volt och då töltade hon, men m h a en volt lyckades alla utom en! Dessutom lyckades jag faktiskt undvika hennes "racer-trav" utan tempot var ganska kontrollerat1 Ibland t o m så att hon verkligen vilade i steget! 

Red båda galopperna också, innan vi vände hemåt igen, och även dessa hade riktigt trevlig bärighet! Men idag hade vi ju ingen Lára att försöka "ta rygg" på. På hemvägen fortsatte vi att rada upp travövergångar! I början hade hon dock betydligt mer bråttom och började även bita tag lite i högersidan. Men genom att krama lite i högertygeln fick jag henne att slappna av igen och då kunde vi åter ta ner tempot. 

För att hålla fokus valde jag att avstå vår vanliga nedvarvning i skrölt (precis som jag hoppat över skrölt-uppvärmningen) men lyckades få henne att trava riktigt långsamt och så avslappnat så att jag t o m kunde ge lite längre tyglar utan att hon gasade på igen. Så det blev en nedvarvning med i alla fall lite längre hals! Och efter detta skrittade hon hem med nosen i backen, belåtet frustande, så hon var definitivt avspänd även mentalt!

I fortsättningen blir det MINST ett ridpass per vecka då vi tränar trav (och galopp) med boots på! Till att börja med definitivt mer än ett - jag ser fram emot att testa igen redan i morgon! Så får hon sedan en välförtjänt vilodag på måndag!

Inga kommentarer: