torsdag 2 april 2015

Hästar i mitt liv 5/5 Hamingja från Mariebäck


Hamingja från Mariebäck e Mökkur frá Varmalaek 
u Hamradis

Efter att ha haft en fantastisk utvecklingsresa med Lára började jag under förra våren känna att det snart var dags att byta häst för att kunna fortsätta utvecklas som ryttare. Men Lára hade med sina gångartstalanger och fantastiska ridegenskaper satt min ribba väldigt högt, så jag räknade med att det inte skulle bli lätt att hitta min "nästa stjärna"... Eftersom vi bor i en landsända som verkligen inte är den mest islandshästtäta insåg jag att det skulle behövas en hel del långa resor för att prova hästar. 

Jag diskuterade saken med Sylvia och Atli - vilka båda höll med om att det var dags för en ny häst. Och vi var överens om att det inte skulle vara en unghäst utan en som var mer "färdig" så att det var möjligt att avgöra att den passade mig och min värkande kropp så bra som möjligt. Faktiskt lyckades jag snacka mig till "första tjing" på Sylvias fina Hremsa (avelsbedömd med hela 9,5 för långsam tölt!!!) men det var "första tjing - när hon ska säljas" och den tidpunkten flyttades hela tiden fram. Sedan tidigare hade jag förhandlat fram option på att få köpa Lára och Démanturs avkomma Litlamin, men hon var ju bara fyra år ännu och inte alls tillräckligt "färdig" för mig...

I slutet av sommaren hade Atli hittat en passande häst åt mig på Island som jag planerade att åka över och prova. Då hade jag också fått börja låna Hremsas lillasyster Hamingja för att rida på Atlikurserna. Jag var redan sedan många år "hopplöst förälskad" i Hamingja - "hopplöst" därför att Sylvia i alla år sagt att Hamingja var den av hennes uppfödningar som aldrig skulle säljas... Så att hoppas på henne kändes lika realistiskt som att ha en plansch av en kändis på väggen och tro att man skulle gifta sig en dag... 

Men plötsligt händer det: Sylvia erbjöd mig att få köpa Hamingja!!! Det kändes HELT overkligt!!! Nu hade jag ju hunnit rida henne på flera kurser för Atli och bara blivit mer och mer förtjust i henne. Och även han tyckte att det var en jättebra idé - "En perfekt häst för dig att utvecklas vidare med!" Jag SKYNDADE mig förståss att tacka ja - ville ju inte riskera att Sylvia skulle hinna ångra sig! 

Hamingja är 8 år i år men ganska lite riden för sin ålder. I o m att Sylvia varit så säker på att hon aldrig skulle säljas har hon varit den som kommit i andra hand när hon haft många andra unghästar och träningshästar. Så en stor del av sitt hittillsvarande liv har Hamingja bara gått i flocken och väntat på sin tur. När Sylvia nu ändrade sina planer ville hon därför intensivträna henne under en period innan försäljningen. Så resten av hösten tränades hon av Sylvia, med undantag för när vi hade kurs för Atli för då fick jag rida henne. Fram till den 1:a december då hon blev min på riktigt!

Jag hade ju laddat för att rida MASSOR i vinter, men riktigt så blev det inte. Efter vår omkullridning 18:e december fick jag en hjärnskakning som gav mig ridförbud en månad. Och när de besvären började klinga av fick jag värstingvarianten av bihåleinflammation som krävde operation och ytterligare en månads konvalescens för mig. För Hamingja blev det alltså ungefär som vanligt - hon gick i flocken och trivdes med det! Men när jag ÄNTLIGEN kunde börja rida igen i februari så tyckte hon också att det var ÄNTLIGEN - för precis som Lára skämt bort mig med att göra skyndade hon sig till grinden så snart jag ropade på henne! Ibland var hon t o m tvungen att springa för att hinna förbi när svartsjuka Lára försökte genskjuta henne!

Hamingja och jag har verkligen precis hur mycket som helst att träna på - men det är ju detta jag tycker är så ROLIGT!!! Det är allt från små (men ack så viktiga) detaljer som att hon ska kunna slappna av och skritta på lång tygel även efter en lite mer krävande övning eller helt enkelt göra en övergång från skritt till trav när jag ber om det. Men också mer omfattande "projekt" som att hon ska känna sig trygg med mig i sadeln, att successivt öka bärigheten i tölten o s v, o s v, o s v. Så förhoppningsvis har vi MÅNGA, MÅNGA år av rolig träning att se fram emot!!!

Hamingja betyder föresten "lycka" eller "förmögenhet" (det är något man brukar tillönska den som fyller år). Och min blogg heter ju faktiskt "Lycka kan köpas för pengar" - så det var ju självklart att det var henne jag skulle ha!!!

Inga kommentarer: