lördag 31 maj 2014

"Mitt liv som hönsmamma" - del 1

Eftersom Johan inte hunnit dokumentera årets hönor med porträttfotoutrustningen ännu, får det bli en bild på den Skånska Blommehönan (en av dem som bodde hos oss förra sommaren.)

Nu har årets hönor alltså anlänt och det känns förståss lite spännande så här i början - för båda parter. Damerna är inte så vana vid människor ö h t... och vi förstår ju att när de åkt iväg på sitt livs första semester - och det till ett av Unescos världsarv t o m - så har de förståss höga förväntningar...och vi vill självklart försöka leva upp till dessa!

Även om detta är tredje sommaren som "hönsmamma" så märker jag att det finns nya saker att lära. Precis som andra djur är dessutom hönorna individer - med olika vanor och beteenden - så det måste självklart ta lite tid innan vi lärt känna varanda.

Förra årets hönor ansåg t ex att läggdags var kl 19.00 och de var OERHÖRT principfasta på den punkten! Vid de tillfällen då jag glömt öppna hönshuset åt dem så att de kunde gå in och kom utspringande sedan klockan passerat 19 fick jag några REJÄLA utskällningar...!!! Och när de väl gått in och satt sig på pinnen för kvällen kunde inte ens kokt spagetti locka ut dem igen (vid alla andra tillfällen gjorde de vad som helst för en spagetti!)

Men första kvällen med årets gäng verkade det som att vi i år dragit på oss ett gäng riktiga nattsuddare... för klockan hann passera 21 innan de gick in i hönshuset. Men det vet man ju själv att det inte alltid är så lätt att somna första natten på ett nytt ställe...!

Förra året hade vi ju apartheid här i Kyrkbyn, med en vit minoritet som förtryckte den färgade majoriteten. Så vi blev helt enkelt tvungna skaffa ytterligare ett hönshus och en hönsgård för att kunna dela upp vår lilla hönsflock på två. I år är däremot bristen på mångfald total - bara helvita, renrasiga Lohman. Därmed har vi också gjort några förändringar jämfört med förra året. Dels har vi byggt en ny hönsgård och ursprungsplanen var att bara använda det ena, nyare, hönshuset. Men när de väl gått in första kvällen tyckte jag att det verkade lite väl trångt för alla fem, så inför andra kvällen tog vi fram även det äldre huset och anslöt även detta till hönsgården.

För att dessutom hjälpa dem lite på traven lyfte jag sedan in dem allihop i det gamla huset. Detta var redan vid 19-tiden och jag hade förväntat mig att de skulle komma ut igen när de väl spanat in facilitererna. Men till min förvåning var det bara en av dem som gick ut en sväng - de övriga stannade kvar där inne hela natten! Vad hade hänt med mina nattsuddarhöns??? Var det möjligen så att de kvällen innan stannat uppe sent för att de hela tiden väntade på att jag skulle komma och stoppa dem "i säng"?! Idag talade jag för säkerhets skull om för dem att i fortsättningen får de ta ansvar för att gå och lägga sig själva - vilket de också gjorde strax efter kl 19! Och till skillnad från igår natt verkar de flesta valt att sova i det"första" hönshuset.

To be continued...!!!

Inga kommentarer: