torsdag 1 maj 2014

Massage - och tre "sorters" styrka

Här stretchas det!

Idag var det åter dags för Lára att få massage av Mr Ironman!!! Han hade redan hört av Sylvia att Lára överträffat sig själv - igen - den senaste tiden så han blev inte förvånad när han hittade tecken på träningsvärk på sina ställen. Även denna gång hittade han dessutom en upphakning i korset, men nu var det på höger sida och förra gången på vänster. "Hade det varit på samma sida igen hade det kunnat vara ett dåligt tecken, men när det byter sida blir jag inte orolig." sa han.

Även denna gång fick jag en intressant "föreläsning" på köpet - denna gång om olika sorters styrka. Han beskrev det som att man bygger styrka i tre olika nivåer. Först handlar det om grundstyrka - för att man ska orka något ö h t. Sedan om den koordinativa (?) styrkan - den som gör att fotbollsspelaren inte behöver tänka hur han ska vinkla foten eller hur hårt han ska slå en viss passning. För hästen kan det t ex handla om att hästen utan problem kan byta gångart eller tempo. Eller att en överrörlig häst som Lára håller ihop bättre - blir lättare att "få med sig hela hästen åt samma håll".

Först när dessa två är uppfyllda kan man börja bygga den tredje: den explosiva styrkan. Den som vi vill ha för att rida ett riktigt energirikt arbetstempo eller riktigt snabb ökad tölt. Tomas sa att endel försöker ta genvägar för att få den explosiva styrkan innan de andra två finns på plats - men det blir aldrig riktigt bra.

I Láras fall bedömde han att även om hon är redo att utveckla den explosiva styrkan - vilket hennes ökade tölt i söndags resp igår visade - så kan man fortfarande finslipa den koordinativa delen ytterligare. Och när hon fått ytterligare styrka av den "sorten" så kommer träningen inte att resultera i några fler upphakningar i korset heller.


 Lára föredrar ju hårda tag - så hon tycker att Tomas är rätt OK!

Självklart kontrollerade han även de båda områden där sadeln börjat nöta på hennes päls. Och den här gången kunde han konstatera att hon faktiskt även börjat bli lite irriterad i området på vänster sida - det är inte bara ett kosmetiskt problem längre. Jag har ju redan kommit fram till att jag måste skaffa ny sadel så snart som möjligt - och detta stärkte ju bara den övertygelsen.

Efteråt diskuterade jag - än en gång - sadlar med Sylvia. Hon berättade att hon hade samma problem under de år som hon red i Childericsadel - när hästarna började arbeta ordentligt med ryggen så började sadeln skava bort päls just på detta område. Men sedan hon bytt tillbaka till det sadelmärke som hon alltid använt tidigare också (Ástund) så har hon inte haft problemet på en enda av alla de hästar hon ridit.

Vi kom fram till att jag borde börja mitt sadelletande med att provrida några Ástundsadlar och ha ett vitt schabrak under. Då borde man kunna se extra smutsiga avtryck i de aktuella områdena ifall även dessa sadlar fungerar som min nuvarande gör. Pratade sedan med Sussi och fick löfte om att prova hennes sadel i morgon. (Hon har en av de nyaste Ástundmodellerna.) Det känns bra med lite konstruktiva idéer - min sadelpanik från igår har lättat lite nu! Fast samtidigt hade jag förståss velat ha den nya sadeln med perfekt passform - vilken den nu är - NU!!!

Inga kommentarer: