onsdag 30 april 2014

Sadelvånda...

Lára i sin Hrimnirsadel, utanför gäststallarna på Bodentravet.

Oj, vilken sadelvånda jag har just nu.. ALLT annat i hästutrustning är ROLIGT att handla, men inte sadel... för det är så oerhört SVÅRT att hitta rätt... Varje gång jag köpt ny sadel till någon av mina hästar har det varit på samma sätt: först några månader senare har jag varit säker på att det blev rätt - i de fall det blev det. 

När jag köpte lilla, nätta Lára var det tydligt att Childeric-sadeln som måttsytts till Feykir och mig aldrig skulle passa henne. Efter utprovning köpte jag istället sadeln på bilden ovan och den har fungerat bra för henne av "växa i". När jag köpte henne var hade hon gått med föl och vilat i två års tid - så hon var omusklad och samtidigt för första gången i sitt liv tjock. Med regelbunden ridning blev hon snabbt sitt slanka jag igen och har sedan successivt byggt mer och mer muskler. Och under de snart 3 åren som gått har sadeln legat bra. Fram till nu...

Under vintern har Lára till min stora glädje tillslut blivit så stark att hon börjat kunna bära upp sig på ett helt nytt sätt i tölten! Hon jobbar verkligen med sin rygg - och det på ett sätt hon aldrig tidigare gjort under sitt 16 åriga liv. Precis det jag hela tiden strävat efter, alltså! Men tyvärr har även denna "medalj" alltså en baksida i o m att sadeln inte längre passar. 

Det riktigt besvärliga med detta är att den fortfarande ligger bra (vad jag kan bedöma i alla fall) när hon står stilla. När jag drar med handen mellan sadeln och hennes rygg känner jag ett jämnt tryck hela tiden. MEN när hon arbetar så ligger den uppenbarligen inte lika bra, för det har börjat nötas bort päls i två områden på hennes rygg, under bakersta delen av sadelbossorna på varje sida. 

Den stora frågan är hur i all världen man bär sig åt för att prova ut att en ny sadel inte har samma effekt? Kan man verkligen få en bra uppfattning om det under en provridning?! Jag känner mig både tveksam och uppgiven... Men kanske är det någon där ute som kan komma med lite goda råd och uppmuntrande ord...?! Snälla, dela med dig i så fall!!! 

Inga kommentarer: