onsdag 9 april 2014

Onsdag: "på fötterna" igen!

Två dagar med sängliggande skröppel-matte har inneburit vilodagar för Lára. Men efter helgens intensiva träning är jag övertygad om att hennes muskler bara mådde bra av det! Fast det är ju något som Lára själv ALDRIG skulle erkänna förståss...!!! Idag var det i alla fall "på´t igen" - till både Láras och mattes stora glädje!

Inledde på ridbanan med uppvärmning i skritt, trav och tölt på volt. Hon kändes riktigt avslappnad och fin på en gång - och den trevliga traven från i helgen, när hon faktiskt vilade lite i steget, fanns kvar! Förberedde töltträningen genom att rida på böjda spår, där jag vände henne m h a ytterhjälperna, och successivt ökade graden av samling.

När vi sedan lyckades prestera arbetstempo tölt med riktigt trevlig bärighet bestämde jag mig för att fortsätta träningspasset ute på vägen - för att se om vi kunde klara detsamma där. Förra veckan testade jag ett par gånger att öka pressen i tölten ute längs vägen men det gick åt skogen - skulle man väl kunna säga. Lára spände sig, började rusa och när jag inte kunde gå in på volt så fick jag inte heller någon ordning på det hela...

Men förra veckan var ju innan vårt "tredje världskrig" i lördags - och nu skulle situationen visa sig vara en HELT annan! När jag ökade drivningen svarade hon genom att samla sig mer och bära upp sig bättre - inte att bara försöka springa fortare! Från utgångsläget att vi hade bra bärighet i korta tempot testade jag också att rida ökat tempo - och det gick riktigt bra! En helt annan bärighet än tidigare och även om hon då och då blev hög i formen så kunde jag åtgärda det genom mer drivning och små kramningar på högertygeln!

Avslutade töltsekvensen med att först göra en nedtagning till arbetstempo med riktigt mkt drivning, för att hon skulle ha bakbenen med sig ordentligt i nedtagningen. Och sedan fick hon varva ner i skrölt med riktigt lååång hals innan vi tog en skrittpaus. Allt enligt tipset från Sylvia om hur jag ska undvika att hon stressar upp sig när jag höjer pressen i tölten.

Vi hann med en andra sekvens ökat tempo, med samma upplägg, innan vi vände hemåt igen. Satsade först på en riktigt lång skritpaus, för att hon verkligen skulle hinna slappna av i musklerna igen. Sedan var det dags för arbetstempo. Och Lára var verkligen JÄTTEDUKTIG!!! Trots att det var hemväg och jag både smackade och använde ett pet med pisken ett flertal gånger för att ladda med extra energi så tog hon förhållningarna, slappnade av och längde halsen igen! Och bjöd på R I K T I G T - B R A - A R B E T S T E M P O!!!

Efter ny nedvarvning i skrölt (som också funkade förvånansvärt bra med tanke på att vi var på hemväg) fick hon sedan sträcka ut i trav - och än en gång kom helgens trevliga variant med vila i steget fram! Matte kunde helt enkelt inte bli mer nöjd!!!

Nöjd blev däremot inte Lára kunnat över kraftfodret som serverades när vi kom tillbaka till stallet... För att boosta hennes immunförsvar inför insektssäsongen började jag idag nämligen blanda ut rapsoljan hon får i kraftfodret med lite linfröolja. Och jag misstänker att det var detta som gjorde att hon tog evigheter på sig att äta kraftfodret - och jag tillslut fick kasta det sista för att hon inte åt upp...

Minns att Reykur gjorde på samma sätt när jag försökte ge honom linfröolja... men hade hoppats att om jag bara smög med en liten skvätt till att börja med så skulle det gå bra. Och sedan kanske jag skulle kunna öka på  mängden efter ett tag, när hon vant sig vid smaken. Men jag får väl testa med en ÄNNU mindre skvätt nästa gång så får vi se om det funkar eller om jag får återgå till att bara ge rapsolja. Det viktigaste är ju i alla fall att hon äter maten!

Inga kommentarer: