fredag 11 april 2014

Fredagsmysväder - och tölt med katapulteffekt!!!

En nöjd Lára är tillbaka i hagen igen efter dagens träningspass.

Fredag eftermiddag bjöd på strålande sol, 12 plusgrader, ljummavindar - och en Lára i högform! Inledde vårt träningspass på ridbanan, med skritt, trav och skrölt på volter och böjda spår. När hon kändes lika mjuk och följsam som senast gick jag vidare genom att successivt öka graden av samling i tölt medan vi fortsatte på böjda spår.

Efter detta lämnade vi ridbanan och skrittade ner på till bilvägen för att fortsätta vår töltträning. När jag åter började samla skritten märktes det en tydlig "Sylvia-kurseffekt": när hon vinklade in bakbenen på ett mycket bättre sätt än tidigare! Varvade sedan töltsekvenser med avslappning i skrölt med riktigt lååång hals - och Láras "off-knapp" fungerade faktiskt riktigt bra hela tiden!

Vi hade en liten diskussion på ämnet "höger galopp" där Lára bestämt hävdade att den inte alls passar om man gör fattningen från skritt... men det visade sig att om hon fick utgå ifrån trav så var det däremot inga problem. Och även här märktes det att jag lyckats aktivera hennes bakdel betydligt mer än tidigare - för form och bärighet var riktigt bra för att vara höger galopp!

Under hemvägen lyckades jag även få henne att verkligen "sitta på rumpan" i riktigt långsamt arbetstempo tölt. Och när jag sedan lät henne öka tempot var det en riktig katapulteffekt frän hennes bakben - så häftigt!!! Red inte ökat tempo någon längre stund, för det märktes hur ansträngande det var och efteråt flåsade hon också rejält.

Trots att jag där verkligen lyckats trycka in hennes "on knapp" riktigt rejält kunde hon överraskande snabbt hitta en avslappnad skrölt sedan. Duktig Lára!!!

Tillbaka i stallet gav jag henne kraftfodret utan linfröolja, men ändå åt hon låååångsamt och lämnade tillslut ganska mycket i krubban. Nu kunde jag ju inte skylla på smaken från oljan... visserligen hade jag inte torkat ur måttet sedan jag använde det till linfröoljan här om dagen, men kan hennes luktsinne verkligen ha reagerat på ett så minimalt innehåll av linfröolja?! Eller var hon helt enkelt fortfarande mätt efter lunchen, som de precis höll på att avsluta när jag hämtade in henne för ridningen?! Men aptit har ju aldrig varit hennes starka gren och hon verkar ju så pigg i övrigt så, jag får väl helt enkelt se hur det utvecklar sig den närmaste tiden.

Inga kommentarer: